PRÁCE 🧰

Jak vylepšit výkon a zlepšit vzhled svého vozidla pomocí tuningových úprav

4. 6. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Vylepšení výkonu a zlepšení vzhledu vozidla je pro mnoho motoristů důležitým aspektem. Ať už jde o zlepšení jízdních vlastností, zvýšení výkonu motoru, nebo jen o estetické vylepšení. Podíváme se na pár příkladů.

Jak vylepšit výkon a zlepšit vzhled svého vozidla pomocí tuningových úprav

Pokud vlastníte auto a máte zájem o vylepšení jeho výkonu a vzhledu, můžete zvážit možnosti tuningových úprav. Tyto úpravy se mohou týkat jak motoru, tak vzhledu vozu, a umožní vám dosáhnout lepšího výkonu a zároveň si přizpůsobit vzhled vozidla svému vkusu. Nemusí se tak jednat o úpravy, které „mají všichni“ v dnešním světě nekonečných možností, můžete si tedy vymyslet prakticky cokoliv. Limitovat vás bude akorát česká legislativa.

Jak zvýšit výkon vozidla

Mezi nejpopulárnější úpravy motoru patří instalace jiného výfuku, přepracování sání, úprava řídícího softwaru nebo výměna či úprava turbodmychadla. Tyto úpravy mohou výrazně zlepšit výkon vašeho auta a zajistit vám lepší zrychlení a maximální rychlost. Úprava řídicího softwaru se nazývá chiptuning. Jedná se o úpravu řídicích jednotek, které ovlivňují chod motoru, jeho výkon, charakteristiku a spotřebu paliva.

Většina motorů je ve své sérii velmi poddimenzovaných, jejich úpravou je možné dosáhnout mnohem většího výkonu, avšak na úkor častějších poruch jeho částí. Tato úprava také není zcela legální, pokud je však provedena člověkem, který tomu rozumí, nepoznají to ani na STK. V opačném případě hrozí vážné poškození nejen motoru, ale může to ohrozit i vás či jiné účastníky provozu na silicích. Více o chiptuningu, se můžete dočíst v naší sérii.

Exteriér vozidla – aneb na viditelné úpravy opravdu pozor

Pokud jde o vzhled vozu, úpravy mohou zahrnovat výměnu originálních dílů za nové a kvalitnější, instalaci nových světel nebo úpravu aerodynamiky vozu. Mnoho lidí se také rozhoduje pro polepy nebo celkové nátěry, aby dodali vozidlu originální a osobitý vzhled. Při tom je ale potřeba dodržovat všechny formality.

Při změně barvy (i v případě polepu, který zabírá alespoň 50 % plochy) je potřeba tuto změnu řádně nahlásit do 10 pracovních dnů ode dne, kdy změna nastala viz v ust. § 11, zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích – Změna ostatních údajů v registru silničních vozidel. To samé i v případě montování nových kol, které nemáte zapsané v technickém průkazu. O tom, jak zapsat kola a pneu se dozvíte v našem článku.

Zapsat je možné také speciální laminátové bodykity, které mají homologaci. V takovém případě se ale obrňte ocelovými nervy a těšte se na dlouhé papírování.

Zdroj info: Auto Guide, Long care Racing Products, Auto Express.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články