PRÁCE 🧰

Bosozoku: co to je a jak vznikl fenomén japonského tuningu

29. 5. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Bosozoku je japonský tuning, který se vyznačuje výstředními úpravami na motocyklech a automobilech. Vznikl v Japonsku na protest proti konzervativní společnosti a dodnes je velmi uznávaným stylem úprav.

Japonský tuning Bosozoku

Bosozoku je japonský tuning, který se vyznačuje výstředními úpravami na motocyklech a automobilech. Vznikl v Japonsku v 50. a 60. letech 20. století v souvislosti s kulturou Genghis Khan a motorkářskou subkulturou jako protest proti konzervativní společnosti a kultuře a dodnes je velmi uznávaným. Bosozoku je japonský termín a doslovně znamená spojení slov bōsō (zběsilá jízda) a zoku (kmen). To říká vše o stylu Bosozoku, jejichž cílem je upravovat vozidla a být šokující – tím dávat najevo svůj nesouhlas s konzervativním Japonskem a jejich zákony.

Mladí lidé, kteří patřili do této subkultury, se chtěli odlišit od konzervativní japonské společnosti a upravovali svá vozidla tak, aby byla co nejextravagantnější. Jedná se o kontroverzní styl tuningu, vyznačující se extrémními úpravami vzhledu vozidla, jakými jsou široké bodykity, výrazný lak, nebo polep, barevné podsvícení, obrovská křídla nebo splittery a velké hlasité výfuky, které jsou velmi často vyšší než samotné auto a jsou ukončeny do tvaru hvězdičky nebo srdíčka. Styl Bosozoku se týká nejen automobilů, do takového stylu je možné upravit také motorku nebo dokonce kamion.

Historie Bosozoku - rebelové již od dávných začátků

Bosozoku subkultura byla spojena s nezákonným a nebezpečným chováním na silnicích, jako je například driftování a jízda v koloně velmi vysokou rychlostí. Tento aspekt vedl k tomu, že bylo Bosozoku spojováno v negativními činnostmi, jako jsou nezákonné závody, vandalismus (skupiny v Japonsku jezdily vybavené kopím, Molotovov koktejly nebo meči) anebo nerespektování pravidel silničního provozu, divoké změny jízdního pruhu, ignorování červených světel na semaforech. Kolona aut má pár pravidel. Vedoucím "akce" je takzvaný sentosha, ten je za ni zodpovědný. V koloně se auta navzájem nepředjíždí, ostatní vozidla slouží k zajištění bezpečnosti vozů z boku anebo zezadu. I když už dnes Bosozoku není tak rozšířené jako v minulosti, stále má své fanoušky.

Zdroj info: Tuning Blog, Auto,.
Zdroj médií: Depositphotos, YouTube (https://youtu.be/dnwK8W4ZT9o).
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články