PRÁCE 🧰

Bosozuku styl: nejextravagantnější a nejkontroverznější forma japonského tuningu

3. 11. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Tuning ve stylu Bosozoku není v Evropských zemích tolik známý. My si dnes přiblížíme, jak tento nejextravagantnější a nejkontroverznější japonský tuning vlastně vypadá.

Nejextravagantnější a nejkontroverznější japonský tuning

Bosozoku je japonský termín a doslovně znamená spojení slov bōsō (zběsilá jízda) a zoku (kmen). Mnoho lidí také používá označení "zokusha", které je široce používané v Japonsku. "Sha" znamená auto. Jinými slovy, "zokusha" je nejvýstižnějším slovem pro popis aut ve stylu bosozoku. Styl Bosozoku je často označován různými názvy. Dnes se podíváme na pět nejznámějších stylů úprav Bosozoku.

Shakotan

Shakotan doslova znamená "low car", tedy snížené auto a používá se především k označení extrémně snížených pouličních vozů s křídly a velkými výfuky. Manga/anime nesoucí název Shakotan Boogie zobrazuje dva bratry, kteří jezdí extrémně sníženými auty. Jeden z nich je bílá Toyota Soarer Z10, a proto je tato konkrétní značka vozidla populární mezi fanoušky Shakotan stylu. Tento styl je mírnější variantou Bosozoku stylu.

Yanky style

Během 70. a 80. let v Japonsku v oblasti Saka se zdejší pouliční móda začala orientovat na nošení barevných havajských košil a kalhot, což způsobilo, že nositelé těchto oděvů byli přezdíváni Yankees. Většina "zlých hochů" nosila právě tuto módu, a tak se Bosozoku stal ekvivalentem k Yanky stylu. Oficiálně se tento styl píše s dvojitým "i", tedy Yankii.

V jednom z aut z mangy/anime s názvem Shakotan Boogie byl modrý (později přebarvený na žlutý) Nissan 240 S30Z s rozšířenými blatníky a velkými bílými nápisy "Yanky Mate!" na kapotě, pravděpodobně stejně jako Yankii móda. Lidé, kteří tento styl napodobovali, ho začali nazývat Yanky style. Základně se jedná o stejný styl jako Shakotan, s výjimkou rozšířených blatníků, ale většinou lidé nazývají střídmější upravená auta Yanky style.

VIP style

VIP styl je používán pouze u novějších vozidel, zatímco Bosozoku styl využívá starší auta z období 70. let až po počátek 90. let. VIP/Bippu tuning je styl úprav luxusních automobilů. Je inspirován vyšší třídou a zaměřuje se na projev společenského statusu prostřednictvím luxusních vozů. Tento styl tuningu je často spojován s velkými chromovými koly, tuhostně nastavitelnými tlumiči a luxusními zahraničními vozy, jako jsou například vozy značky Mercedes. Interiér vozidel je často vybaven drahými koženými sedačkami a dalšími luxusními prvky, které zvyšují komfort řidiče a spolujezdců. Barvy používané v tomto stylu jsou obvykle tmavé a diskrétní, jako černá, stříbrná, bílá a tmavě modrá.

Kyusha style

Kyusha styl doslova znamená "japonský starý klasický automobil", což v mnoha případech znamená, že se jedná o staré auto s lehce rozšířenými blatníky, snížené a s pěknými ráfky.

Grachan

Grachan nebo Garuchan styl vychází ze závodů Grand Championships, které se konaly v 70. a 80. letech na okruhu Fuji Speedway. Bosozoku gangy měli často velká setkání na parkovištích těchto událostí, odkud také pochází tento název. Tato auta by měla odpovídat stejnému stylu karosérie jako vozy jezdící na okruzích, s velkými rozšířenými blatníky, které se používaly ve stylu Super Silhouette.

Bosozoku style

Styl Bosozoku je vlastně mixem všech předchozích. Extrémně snížené vozy jako Shakotan, používá velké rozšířené blatníky jako Yanky styl, připomíná bláznivé „závodní“ karosérie z Granchan stylu a přidává nevšední výfukové úpravy ze světa motocyklů.

Zdroj info: JDM.
Zdroj médií: Depositphotos, YouTube (https://youtu.be/o_NIqxW1iM8).
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články