PRÁCE 🧰

Co na chiptuning říká zákon a policie?

9. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o chiptuningu Základní info k chiptuningu

Tuning obecně se často pohybuje dost na hraně zákona, nezřídka ji i překračuje. Jak je na tom chiptuning? Mohou z toho být problémy, nebo se to vejde do přísných měřítek legislativy? A co na to policie?

Co na chiptuning říká zákon?

Není to legální, pokud...

Zákon hovoří v tom smyslu, že jakákoliv neschválená úprava je nepovolená. Chiptuning mění výkonnostní parametry motoru, takže je to nezákonná úprava, pokud úpravu neudělá někdo, kdo má v ruce Rozhodnutí o schválení technické způsobilosti vydané Ministerstvem dopravy České republiky. V takovém případě se situace obrací a po zapsání úpravy do velkého TP úpravcem lze auto provozovat bez obav i po zásahu do softwaru řídící jednotky. Součástí rozhodnutí by měly být i podmínky schválení, kde je přesně specifikováno, čeho se týká, tedy jaké úpravy může daná firma provádět.

Většina u nás upravených aut je nicméně upravena chiptuningem nezákonně a takové vozy podle zákona nemají na silnicích co dělat. Ono je to často levnější, navíc limity toho „zákonného“ čipu jsou často dost striktní a výkon s krouticím momentem se nesmí navyšovat třeba o víc jak 20 %.

Přijde se na to?

Nicméně co hraje ve prospěch majitele nelegálně chipnutého auta, je fakt, že se to bez načtení dat z řídící jednotky dost blbě pozná. Zejména u vozidel, která nejsou nijak jinak vytuněná, se nedá nijak poznat softwarové navýšení parametrů. Vodítkem by pro policii mohly být jiné úpravy, viditelné na první pohled. V případě, že by na to příslušníci přišli, může majitel vozu dostat pokutu až 50 tisíc korun. Kdo by to teoreticky mohl řešit, je pojišťovna při případné autonehodě, nicméně nevíme ani o jednom případu, kdy by se tak skutečně stalo. Teoretická možnost tu nicméně existuje.

Pokud bychom to měli nějak shrnout, tak na provedený chiptuning se pravděpodobně nepřijde. Kdo chce mít jistotu, měl by oslovit některou z firem, které úpravy zapisují do velkého technického průkazu a tím je tedy zcela legalizují.

Zdroj info: Ministerstvo dopravy, Policie ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články