PRÁCE 🧰

Hlášení pojistné události a jak na to

11. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak řešit pojistnou událost Základní info k pojistné události

Někdy stačí minuta a stane se dopravní nehoda. Pak ale nastává situace, že budete muset celou událost nahlásit pojišťovně. Jak postupovat při hlášení pojistné události a co je třeba vyřídit?

Hlášení pojistné události

V prvé řadě je důležité, abyste auto měli pojištěné - povinné ručení (je povinné) a nebo havarijní (to je dobrovolné). Jestli tuto podmínku splňujete, pak existují dvě možnosti. Buď se stane nehoda, u které nebudou zasahovat policisté a nebo naopak.

Hlášení pojistné události u nehody bez příjezdu policie

V případě, že u kolize nebude policie, je důležité vyplnit záznam o dopravní nehodě - ten by se měl nalézat v kastlíku každého auta, pokud ho nemáte, můžete si ho snadno stáhnout ze stránek pojišťovny nebo si jej vyzvednout na pobočce. Stačí jen jeden papír, protože má v sobě ještě propisovatelnou kopii, kterou obdrží druhý účastník nehody.

Co je potřeba od viníka nehody

Od toho, kdo zavinil nehodu, je třeba si vyžádat pár dokumentů a vypsat si z nich údaje. Jedná se o řidičák, občanku a zelenou kartu. Z nich budete potřebovat zjistit: jméno, příjmení, bydliště, případně název firmy a sídlo vlastníka auta, registrační značku (SPZ) vozidla, číslo zelené karty a název pojišťovny.

Nezapomeňte pořídit řádnou fotodokumentaci místa nehody, včetně vozů, aby bylo jasné, co bylo poškozeno a jakým způsobem. Pokud u nehody budou svědci, hodí se, abyste si v případě potřeby na ně vzali kontakt. Posledním krokem je, že napíšete nebo zavoláte na svou pojišťovnu, kde událost nahlásíte a oni vám už poradí, jak dále postupovat. 

Většinou to ale probíhá tak, že pojišťovna vás vyzve, abyste ji nahráli online / zaslali (poštou) / podali (na pobočce) potřebné dokumenty, jedná se o:

  • záznam o dopravní nehodě
  • velký a malý techničák
  • číslo pojistné smlouvy nebo SPZ vašeho vozu
  • údaje o poškozených osobách nebo vozidlech

Nahlášení pojistné události u nehody s účastí policie

V případě, že se bude jednat o vážnější nehodu, bude nutné na místo přivolat policisty. V takovém případě už formulář nevyplňujete, ale čekáte na to, až vám policisté předají protokol o dopravní nehodě. Ten musíte podepsat, ale pouze v případě, že souhlasíte s jeho zněním - tudíž je vhodné si ho celý přečíst. Ten následně uplatníte u své pojišťovny. Většina pojišťoven na svých webových stránkách má telefonní kontakt a číslo pro hlášení pojistných událostí nebo umožňuje nahlásit pojistnou událost přímo online.

Policie se tedy volá vždy k nehodám, kde: je podezření na užití návykových látek (alkohol, drogy), škoda na majetku přesáhla 100 tisíc korun, došlo k jakémukoli zranění zúčastněných osob, došlo k poškození třetí strany (například auto vjelo do semaforů) a posledním případem je to, že účastník má problém s vyplnění formuláře o nehodě a nebo je v takovém případě agresivní.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články