PRÁCE 🧰

Prodloužení platnosti STK

8. 3. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V době pandemické, aby se omezila mobilita obyvatelstva, existovalo nařízení, které umožnilo platnost STK prodloužit. Jenže to mělo svou lhůtu platnosti a brzy posledním řidičům vyprchá.

Prodloužení platnosti STK

Když byl v naší republice vyhlášen nouzový stav, počítalo se s tím, že se některé platnosti neodkladných věcí prodlouží - šlo o platnost řidičáků, profesních průkazů a také se to týkalo technické kontroly.

Omnibus I a II

Nařízení, které umožnilo prodloužit technickou kontrolu se nazývá Omnibus. Ten první umožňoval prodloužit platnost STK, která propadla v období od 1. 2. 2020 do 31. 8. 2020 a prodloužil ji o 7 měsíců. Ale pozor, pokud se vás týkalo prodloužení v prvním nařízení, to druhé už nebylo aplikovatelné, protože dvakrát prodloužit platnost STK nešlo! Tak si to raději zkontrolujte, jestli náhodou nejste jeden z těchto případů, kteří si mysleli opak.

Samozřejmě to má svá ale. Prodloužení platnosti v kompetenci nařízení Omnibus II se týkalo pouze vozidel, na které se vztahovalo datum od 1. 9. 2020 až 30. 6. 2021. Zároveň se toto nařízení mohlo využít od 6. 3. 2021. Kdo měl v tom období propadlou technickou nebo se mu blížil termín, tomu se technická prodloužila o 10 měsíců automaticky. Nařízení se nevztahovalo na případy, kdy vozidlo podstoupilo pravidelnou prohlídku a byla u něj zjištěna vážná závada s podmínkou jejího odstranění do 30 dnů.

Což by znamenalo, že poslední platnosti prodloužené díky Omnibus II vyprší v dubnu tohoto roku. Nebylo by od věci si zkontrolovat, do kdy vám tedy technická opravdu platí.

Výrazně se doporučuje, aby lidé technickou se svým vozem podstoupili a neodkládali ji, protože kdyby se cokoli stalo, mohli byste mít při dokazování problém. Obzvlášť v zahraničí by prodloužený stav technické nemuseli tolerovat, přestože o schválení rozhodovala Evropská komise a mělo by tak platit ve všech členských státech EU. Ne vždy k tomu ale policisté v cizině přistupují stejně.

Navíc v současné době nejsou na stanicích fronty, a tak bychom určitě nečekali, až nám prodloužená platnost vyprší a raději se vydali pro tu standardní. Člověk totiž nikdy neví a než způsobit dopravní nehodu a pak se s někým hádat, to se raději objednám na termín a budu mít klid.

Zdroj info: Ministerstvo dopravy.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články