PRÁCE 🧰

Jaká je minimální hloubka dezénu zimních pneu?

25. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Pneumatiky a zákon Rádce motoristy

Sezóna zimních plášťů za chvilku začíná. Jaká je minimální hloubka dezénu u zimních pneumatik?

Minimální hloubka dezénu zimních pneumatik

Dle §40a zákona 361/2000 Sb. mají řidiči povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. V létě je minimální vzorek nastaven na 1,6 mm. Obecně se však doporučuje pláště vyměnit v případě, že mají hloubku již méně než 3 mm, jelikož je dokázáno, že takový vzorek brzdí až o 44 % hůř – s tím je také spojený fakt, že čím hlubší vzorek, tím vyšší odolnost vůči aquaplaningu.

Minimální hloubka dezénu zimních pneumatik

Minimální hloubka dezénu zimních pneumatik je uváděna 4,0 mm. Jeho hloubku můžete změřit v běhounu (asi 3/4 délky celé plochy pláště) pomocí obyčejné šuplery, nebo speciální měrkou. Pokud nemáte k dispozici žádné měřidlo, můžete hloubku dezénu změřit také padesátikorunou nebo jednoeurovou mincí. Minci jednoduše postavíte do běhounu zimního pláště a jelikož má její barevný okraj 4 mm a vy jej vidíte, je nutné pláště vyměnit.

Poznat hloubku dezénu můžete i bez jakýchkoliv nástrojů. Na pláštích se v drážkách dezénu v běhounu (středová část gumy) nacházejí malé plošky signalizující minimální vzorek (pozor ploška ukazuje na hloubku 1,6 mm! – a to i u zimních plášťů). Někteří výrobci (například NokianTyres) mají indikátor hloubky dezénu zabudován přímo v dezénu pneumatiky v její středové části. Nový plášť má v dané oblasti číslici 8, jak se vzorek postupně ojíždí (vrstva dezénu), přestává být vidět číslice 8 a je vidět 6 a nakonec 4.

Levné zimní pneu s dopravou zdarma

Rozeznat zimní pneumatiky od těch letních lze podle Alpského symbolu s označením Three-Peak Mountain Snowflake. Zimní plášť lehce poznáte podle pláště s jemnými lamelami a hlubšími a širšími drážkami, který je designován pro dobrý odvod vody, a především ke zlepšení trakce na sněhu. Zimní pláště se kdysi označovaly jednoduchou vločkou nebo symbolem M+S (z anglického mud and snow). Ty však svou směsí oproti dnešním zimním pneumatikám s Alpským symbolem poskytují o téměř 25 % horší trakci na sněhu i ledu a nevyhovují bezpečnostním standardům zimních pneumatik.

Zdroj info: Bridgestone Tire, Pneumatiky, Good Year.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články