PRÁCE 🧰

Jak projít emisemi v roce 2023? Máme pro vás jednoduché rady i pár praktických triků

18. 12. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tipy a rady

Pryč jsou doby, kdy auta prošla emisní kontrolou s přivřením oka. Podle statistik dnes měřením emisí neprojde každé desáté (v Ústeckém a Moravskoslezském kraji dokonce každé páté) auto. Jak vůz na emisní kontrolu připravit a úspěšně ji absolvovat?

Jsou emise vaší noční můrou? Poradíme, jak jimi projít v roce 2023!

Citlivější přístroje už není tak snadné obejít

Kvůli nové vyhlášce musely emisní stanice, kde se měří kouřivost či obsah oxidu uhličitého ve výfukových spalinách, nakoupit nový systém a citlivější přístroje, které jsou mnohem sofistikovanější než původní technika.

Technici navíc už nemohou zasahovat do měření třeba tím, že kouřivost snižovali pomalejším přidáváním plynu, případně sondu, která měří zplodiny, vysunovali z výfuku. Nová technologie navíc hlásí chybu třeba ve chvíli, pokud auto bude mít při měření studený motor.

Problém mívají zejména ty automobily, jejichž majitelé před lety odstranili filtry pevných částic DPF u naftových motorů a katalyzátory u těch benzinových. Zmíněné pak nahradili buď obyčejnou trubkou, nebo prostě jejich vnitřek „vykuchali“.

Věděli jste, že: Podle nových pravidel musí technik každý vůz kontrolovat minimálně třicet minut? I to je jeden z důvodů, proč STK a emise podražily a v nadcházejícím roce pravděpodobně dál zdražovat budou.

Jsou emise vaší noční můrou? Poradíme, jak jimi projít v roce 2023!

Jak projít emisemi? Držte se následujících rad

  1. Pokud víte, že vás emisní kontrola zanedlouho čeká, zaměřte se na tankování opravdu kvalitního paliva nebo individuálně přidávejte vhodné aditivum.
  2. Před kontrolou vyrazte s vozem na delší projížďku. To proto, aby z výfuku vylétaly saze, které se zde při poklidné jízdě hromadí.
  3. Pamatujte také, že zahřátý motor projde prohlídkou snáze než ten studený. Ohřátý výfukový systém automobilu totiž snadněji zničí zplodiny a částečky v něm.
  4. Plánujete-li výměnu rozvodů, absolvujte ji před samotnou kontrolou emisí.
  5. Pokud si nejste jistí stavem svého motoru, navštivte servis. Většina z nich má kouřoměr a zjistí, zda je váš motor v pořádku.
Měli byste vědět: Emise se u nových automobilů měří poprvé po čtyřech letech, následně pak každé dva roky.

Jsou emise vaší noční můrou? Poradíme, jak jimi projít v roce 2023!

Co dělat, když auto neprojde emisemi?

Pokud auto neprošlo emisemi, vyzvedněte si protokol, na kterém bude uvedeno, proč auto emisemi neprošlo. Na vině může být třeba katalyzátor, lambda sonda i další problémy a komplikace.

V takovém případě je na zvážení každého řidiče, zda se pustí do povětšinou poměrně nákladných oprav, nebo se s vozem nadobro rozloučí a prodá jej třeba na náhradní díly.

Zdroj info: STK Praha.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články