PRÁCE 🧰

Ekologická plaketa a emisní zóny

15. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Nejen, že si při cestě do zahraničí musíte hlídat rychlost a mít zaplacenou dálniční známku, ale ještě je pro vjezd do některých měst nutné mít ekologickou plaketu. Co to je a kde se to dá koupit?

Ekologická plaketa a emisní zóny

Na světě není zjevně nic jednoduché a obzvlášť, pokud pojedete třeba do Německa, mohli byste být nepříjemně překvapeni, až budete chtít vjet do centra města, jenže vás tam nikdo nepustí. A co hůř, můžete po porušení zákazu vjezdu bez příslušné plakety dostat i pokutu. Z toho plyne, že ekologické plakety se týkají i řidičů ze zahraničí.

Ekologická plaketa a její povinnost

Ekologické plakety nebo také známky, se vždy lepí na čelní sklo a mohou mít různé barvy, podle kterých se rozděluje emisní hodnota automobilu. Nejčastěji se s touto vymožeností setkáte tedy v Německu, Dánsku, Rakousku, Belgii ale i ve Francii. V současné době se přemýšlí o zavedení v hlavním městě Česka.

A k čemu je to dobré? Jak už samotný název napovídá, plakety by měly napomáhat ke snížení emisí ve městě. Samozřejmě, jedná-li se o vozy s naftovým pohonem, je to pro ekoaktivisty jedno velké špatné.

Jednoduše řečeno, tato ekologická známku ukazuje, jak moc automobil nebo náklaďák zatěžuje planetu výfukovými plyny. Vlastníte-li hybrid nebo elektromobil jste v tomto případě za hvězdu.

Kde ekologickou plaketu koupit a kolik stojí?

Nejjednodušší cestou, jak se k takové plaketě dostat, je ji koupit na STK - ale pozor, ne všechny společnosti je mají v nabídce, a tak je třeba dopředu se informovat. Pokud ale chcete mít jistotu, můžete si eko známku koupit i na specializovaných stránkách na internetu. Stačí do vyhledávače zadat požadavek "koupit ekologickou známkou" a příslušný stát, do jehož města s omezením chcete vyrazit.

Ceny se pohybují všude odlišně. Například za ekologickou plaketu pro Německo zaplatíte 500 korun, oproti tomu v sousedním Rakousku už je to dvakrát tolik (ale zde zatím platí výjimka pro osobní vozy). A tak je vhodné si prověřit, jestli eko známku skutečně potřebujete. Na rozdíl od dálniční známky, vám tato emisní zůstane navždy. I když jen do doby, než si například koupíte jiné auto. Je to tedy investice do budoucna, kterou ale budete muset zaplatit jen jednou.

Jedna ekologická plaketa se tak vždy vztahuje k jednomu autu. Ostatně řidič na ní musí vyznačit SPZ daného auta. Pokud nevíte, jakou emisní normu splňujete, pak není nic jednoduššího, než se zeptat třeba právě na STK.

Co jsou emisní zóny?

Jedná se o takové oblasti, převážně v historických částech měst, které omezují vjezd automobilů na základě hodnoty emisí, které vozy produkují. To, kde se tyto zóny nacházejí, bezpečně poznáte díky dodatkovým tabulím, které se například v Německu nazývají Umwelt zone a jsou na nich zobrazeny i barevné plakety, které mohou vjet.

Prozatím mohou do těchto oblastí jezdit vozy i s červenou (norma EURO 2) a žlutou (norma EURO 3) barvou, ale to se dle všech předpokladů brzy změní. Pak už se do dané zóny budou moci podívat pouze vozidla se zelenou - tou správnou - plaketou (EURO 4 a vyšší, včetně LPG, elektro a hybrid).

Jaká hrozí pokuta?

Samozřejmě, pokud se do zóny budete chtít dostat, a to bez příslušné viněty, pak hrozí pokuta. V každém státě je různě veliká. Součástí toho je také důležité si uvědomit nebo si zjistit, jestli vaše vozidlo tuto známku potřebuje, protože někde ji musí mít jen nákladní doprava, a někde už i osobní vozy.

  • Německo - až 80 euro (liší se dle měst)
  • Rakousko - (neplatí zde německé plakety) - až 2180 euro!
  • Francie - až 365 euro
  • Belgie - až 350 euro
  • Španělsko (Barcelona) - až 1800 euro
  • Dánsko - až 1700 euro

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články