PRÁCE 🧰

Jaké jsou typy a druhy aditiv do paliva

7. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat aditivum Druhy aditiv dle použití Aditiva dle období Rádce motoristy Provozní kapaliny vozidla

Aditiva jsou směsi, které se přidávají navíc do motorů proto, aby se zlepšil jejich chod a nedocházelo k tak velkému opotřebování.

Jaké jsou typy a druhy aditiv do paliva

Články na téma palivová aditiva:

  1. Jaké je nejlepší aditivum do paliva?
  2. Typy a druhy aditiv
  3. Jaké jsou typy a druhy aditiv do paliva - právě čtete
  4. Aditiva do nafty i benzínu a jejich dávkování

Činnosti benzinového a naftového motoru si vyžadují, kvůli rozdílným procesům, odlišné typy aditiva. Existují hned tři typy.

Aditiva do benzínu

Aditivum pro zážehové motory, které jsou poháněny benzinem obsahuje složky, které napomáhají zabránit "zatloukání ventilových sedel", předchází korozi, zlepšují mazání (což je u motoru na LPG a CNG nutností kvůli chybějící složce zvané olovo), zvyšují oktanové číslo a obsahují čistidla, deaktivátory kovu a antioxidanty, které napomáhají k dokonalému spalování.

Aditiva do nafty

Aditiva do vznětových motorů sice také zlepšují mazání, předchází korozi, ale navíc, oproti zážehovým motorům, zajišťují nízkoteplotní vlastnosti, zvyšují cetanové číslo a zabraňují pěnivosti.

Aditiva do maziva

Posledním typem aditiv jsou ty do maziva. Ty jsou vhodné ke zlepšení vlastností základových olejů. Nejčastěji využívanými aditivy jsou aditiva do převodovky nebo do oleje. Aditiva do maziv se ještě dělí na výrobní a povýrobní a jejich přidáním podpoříte čistotu motoru, anikorozní ochranu, oxidační stabilitu, vymezení provozní vůle a skvělý odvod tepla. Do aditiv se dál přimíchávají látky jako jsou:

  • antikorozní příměsi,
  • antioxidanty,
  • detergenty (čistící látky),
  • látky usměrňující teplotu tuhnutí,
  • modifikátory tření a viskozity,
  • protioděrové a mazivostní látky.

Aditiva výrobní se do palivových směsí přimíchávají ještě ve výrobním procesu a to proto, aby paliva dosáhla požadovanému poměru a nepřekračovala emisní normy zadané Evropskou unií. 

Aditiva povýrobní se pak přidávají z důvodu dlouhodobého snížení spotřeb, kvůli lepší mazivosti, dokonalému spalování benzinu s vysokým podílem biosložky, která zapříčiňuje karbonizaci motoru. Obvykle jsou k zakoupení v autoservisech, na čerpacích stanicích nebo ve specializovaných obchodech a e-shopech.

Zdroj info: Aditiva.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články