PRÁCE 🧰

Jaké financování vozu Kia Ceed se vám vyplatí?

4. 12. 2022 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak na nákup vozu Základní info k financování nákupu vozu Kia

Kia Ceed se stala jedním z nejprodávanějších vozů v Česku. Počet prodaných vozů prozatím činí necelou tisícovku. Ceed spadá do nižší střední cenové třídy a pořídit ho můžete od necelých 405 000 Kč. Jaké možnosti financování máte?

Nejlepší způsoby financování vozu Kia Ceed

Modelový příklad pro vůz Kia Ceed 1.0 T-GDI 74 kW

Abychom si jednotlivé druhy financování více rozebrali, pro následující modelové příklady nám poslouží Kia Ceed 1.0 T-GDI 74 kW ve výbavě Comfort, v bílém provedení (Cassa) s předním pohonem a manuální převodovkou. Cena se v tomto případě pohybuje okolo 430 000 Kč.

Financování vozu Kia Ceed a možnosti, které máte:

  1. Koupě za hotové
  2. Spotřebitelský úvěr
  3. Leasing (finanční a operativní)

Možnost č. 1: Kia Ceed – koupě za hotové

Obecně se jeví jako nejlepší možnost pořídit auto za hotové. Pokud samozřejmě volné prostředky máte, pravděpodobně budete volit právě tuto možnost. Vyhnete se zbytečnému papírování a nekonečné byrokracii, nikde se nezadlužíte a vůz bude okamžikem podpisu smlouvy váš.

Koupě automobilu za hotové ovšem nemusí být vždycky výhra. Rizikem je například skutečnost, že se vydáte ze všech finančních prostředků a nečekaný výdaj většího rozsahu vás může dostat do dluhové spirály.

Pokud navíc panují na trhu výhodné podmínky, je lepší volné prostředky investovat a tím zhodnotit, a vůz si vzít třeba na klasický finanční leasing nebo spotřebitelský úvěr. V tomto případě je ovšem potřeba dobře počítat a zvážit rizika jednotlivých rozhodnutí.

Výhody:

  • Kvůli pořízení vozu se nemusíte zadlužovat
  • Auto je podpisem smlouvy vaše
  • Nový vůz „nepřeplatíte“ ani o korunu

Nevýhody:

  • Pokud nemáte rezervy, vydáte se ze všech prostředků
  • Je potřeba počítat s dodatečnými náklady (např. za povinné ručení, havarijní pojištění apod.)
  • Volné prostředky lze investovat a zhodnotit lepšími způsoby

Nejlepší způsoby financování vozu Kia Ceed

Možnost č. 2: Kia Ceed – spotřebitelský úvěr

Jednou z nejoblíbenějších alternativních možností financování nového vozu je klasická spotřebitelská půjčka na auto. Na výběr máte jak půjčku u banky, tak úvěr u nebankovní společnosti. Půjčka v bance je obvykle spojena s náročným schvalovacím procesem. Podmínky nebankovní půjčky jsou zpravidla mírnější. Riziko, které ovšem nebankovní poskytovatel podstupuje, se obvykle odrazí v ceně úvěru.

Pokud bychom se podívali na aktuální nabídky bankovních úvěrů, pak zjistíme, že při částce 450 000 Kč a desetiletém splácení začínají úroky bankovních půjček na 4,90 % (RPSN  od 5,02 %). Nebankovní úvěry jsou o něco dražší (4,99 % a RPSN od 8,74 %). Tady je ovšem potřeba zmínit, že jde o nejnižší možné nabídky, které se na našem trhu aktuálně (k datu 2. 12. 2022 – pozn. redakce) objevují. Navíc na ně dosáhne jen hrstka žadatelů.

Pokud byste přeci jen bankovní půjčku s úrokem 4,90 % získali, měsíčně budete hradit splátku ve výši 4 323 Kč. Za deset let bude činit celková částka, kterou bance vrátíte 518 760 Kč. Vůz tedy přeplatíte zhruba o 88 000 korun! A to se opět bavíme o těch nejvýhodnějších a nejlevnějších nabídkách bank. Běžně se totiž úrokové sazby pohybují okolo 5 až 8 procent.

Výhody:

  • Možnost získat vůz i bez vlastních prostředků
  • Auto je hned vaše
  • Nevydáte se ze všech uspořených financí

Nevýhody:

  • Vůz přeplatíte o několik desítek tisíc korun
  • Aby vám byla půjčka schválena, musíte projít náročným schvalovacím procesem
  • Čekají vás další dodatečné náklady (povinné ručení, havarijní pojištění apod.)

Nejlepší způsoby financování vozu Kia Ceed

Možnost č. 3: Kia Ceed – leasing

V případě leasingu můžete volit jak leasing klasický (finanční), tak ten operativní. Finanční leasing je ideální pro zájemce o nový vůz, kteří disponují vlastními prostředky a po uplynutí dohodnuté doby přepíšou auto na sebe. Dále s ním mohou jezdit nebo jej prodat a získat část zaplacených prostředků zpět. Pokud se ovšem během splácení dostanete do potíží, přijdete nejen o zaplacené prostředky, ale i vůz.

Operativní leasing je potom jistou formou dlouhodobého pronájmu, kdy po skončení dohodnuté doby vracíte vozidlo leasingové společnosti. Vlastní prostředky v tomto případě nebývají zpravidla nutné. S operativním leasingem jde ruku v ruce i určitý roční nájezd v řádech (deseti)tisíců kilometrů. Pokud dohodnutý počet kilometrů překročíte, bude vám leasingovka účtovat poplatek dle aktuálního ceníku.

Kia Ceed na operativní leasing (2 roky) s ročním nájezdem 20 000 km vás měsíčně vyjde na 5 023 Kč (bez vstupní akontace v podobě 10 %). V případě, že si můžete dovolit uhradit 10% akontaci, snižuje se měsíční splátka na 3 700 Kč. Splátka bude také klesat s delší dobou leasingu, přičemž ta nejnižší (4 641 Kč) je už tradičně spjata s pěti lety. Měsíční splátka zpravidla zahrnuje náklady na pojištění, veškerý servis, přezouvání a uschování pneumatik, silniční asistenci, náhradní vozidlo či zákonné poplatky.

Výhody:

  • Alternativní způsob financování pro řidiče s vlastními prostředky i bez nich
  • Vůz můžete po ukončení pronájmu odkoupit nebo ho vrátit leasingovce
  • Měsíční leasingový poplatek zahrnuje většinu dalších nákladů

Nevýhody:

  • Stanovený limit počtu najetých kilometrů
  • Vysoká spoluúčast u pojištění
  • Pokud nebudete schopni hradit splátky, o auto i zaplacené prostředky přijdete

Jakou variantu financování zvolit?

Pokud si plánujete pořídit jedno z nejprodávanějších vozidel roku 2022 a jste limitováni finančními prostředky, vyplatí se uvažovat o leasingu nebo spotřebitelském úvěru. V případě, že nepotřebujete vůz vlastnit a nebudete s ním jezdit často, je optimální variantou operativní leasing.

U vozu pořízeného „za hotové“ se vyplatí dobře počítat. Pokud byste se totiž vydali ze všech uspořených prostředků, může vás nečekaný výdaj většího rozsahu uvrhnout do finančních problémů. Volné prostředky je dnes navíc možno zhodnotit jinak a lépe. To ovšem za cenu zadlužení u banky, nebankovní nebo leasingové společnosti.

Zdroj info: Auto na operák, Kia.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články