PRÁCE 🧰

Jaké financování vozu Hyundai Tucson se vám vyplatí?

29. 11. 2022 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak na nákup vozu Základní info k financování nákupu vozu Hyundai

Hyundai Tucson je za letošní první tři čtvrtletí druhým nejprodávanějším vozem v Česku. Celkem se ho prodalo 2 608 kusů. Budoucí majitelé ale často řeší, jaký způsob financování je pro ně nejlepší. Vyplatí se koupě za hotové, leasing anebo půjčka na auto?

Nejlepší způsoby financování vozu Hyundai Tucson

Oblíbenec s cenovkou 640 000 Kč

Abychom si porovnali jednotlivé způsoby financování vozu, pro modelové příklady jsme zvolili Hyundai Tucson 1.6 T-GDI 110 kW ve výbavě Comfort, bílé barvě Atlas White, s předním náhonem a manuální šestistupňovou převodovkou. Cena vozu se v tomto případě pohybuje okolo 640 000 Kč vč. DPH. Jak ji uhradit?

Financování vozu Hyundai Tucson a možnosti, které máte

  1. Koupě za hotové
  2. Spotřebitelský úvěr
  3. Leasing

Možnost č. 1: Hyundai Tucson – koupě za hotové

Pokud máte vlastní prostředky bokem, nabízí se jako ideální varianta koupě vozu za hotové. Tento způsob financování je bezpochyby nejméně náročný z hlediska administrativy. Kdo má vlastní peníze, nemusí absolvovat složitá jednání a podepisovat mnoho smluv v bankách či u leasingových společností.

Koupě za hotové ale nemusí být vždy výhra. Pokud se například vydáte ze všech prostředků a úspor, může vás toto rozhodnutí při nečekaném výdaji většího rozsahu uvrhnout do finančních obtíží. Jestliže navíc na trhu panují příhodné podmínky, dává lepší smysl vzít si půjčku na auto a volné prostředky investovat a zhodnocovat jiným způsobem.

Výhody:

  • Vůz nepřeplatíte
  • Minium administrativy a byrokracie
  • Vůz je hned váš

Nevýhody:

  • Pokud nemáte rezervy, vydáte se ze všech prostředků
  • Čekají vás další dodatečné náklady (např. povinné ručení, havarijní pojištění apod.)
  • Volné prostředky lze investovat a zhodnotit lepšími způsoby

Přečtěte si také: Spočítali jsme za vás: Škoda Karoq na operativní leasing potěší i řidiče s omezeným rozpočtem

Nejlepší způsoby financování vozu Hyundai Tucson

Možnost č. 2: Hyundai Tucson – spotřebitelský úvěr

Další možnou variantou je získání spotřebitelského úvěru, který následně využijete k financování koupě svého automobilu. Ten si můžete vzít jak u banky, tak u nebankovní společnosti. V případě prvním se ovšem připravte na náročný a zdlouhavý proces s předem nejasným výsledkem. Pokud totiž bankovní úředník zhodnotí, že jste příliš rizikovým klientem, půjčku vám jednoduše neschválí.

Pak vám pravděpodobně nezbyde nic jiného, než požádat o pomoc některou z nebankovních společností. Ty, které operují na našem trhu, už ovšem musí vlastnit licenci České národní banky, takže není potřeba být k této alternativě zbytečně skeptičtí. Na výběr často budete mít i účelový nebo neúčelový úvěr na auto, přičemž první zmíněný bývá často levnější.

Pokud bychom se podívali na konkrétní modelový příklad bankovní půjčky, tak zjistíme, že při částce 650 000 Kč a desetileté době splácení bude nejnižší úrok začínat na 4,90 % a měsíční splátka majitele vozu vyjde na 5 683 Kč. Bance v tomto případě zaplatíte necelých 682 000 Kč. U nejlevnějšího nebankovního úvěru začínají sazby na 4,99 % a měsíční splátky od 5 687 Kč.

Tady je potřeba zmínit, že jde o nejlevnější půjčky na trhu, na které ale nedosáhne každý zájemce. Běžně se sazby bankovních úvěrů pohybují okolo 6 až 8 %. RPSN je potom ještě vyšší (5 – 12 %). U nebankovních půjček to je zpravidla ještě více. Často je navíc podmínkou získání nižšího úroku sjednání dalších (doplňkových) produktů (např. pojištění schopnosti splácet apod.)

Výhody:

  • Nevydáte se ze všech prostředků
  • Vůz si můžete pořídit i s minimem financí
  • Auto je hned vaše

Nevýhody:

  • Náročný schvalovací proces
  • Vůz přeplatíte klidně i o několik desítek tisíc
  • Závazek na několik let a dodatečné náklady (např. povinné ručení, havarijní pojištění apod.)

Mohlo by vás zajímat: Financování Toyoty Yaris Cross: Vyplatí se leasing, koupě za hotové nebo půjčka?

Nejlepší způsoby financování vozu Hyundai Tucson

Možnost č. 3: Hyundai Tucson – leasing

V současné době můžete nový vůz pořídit na jeden ze dvou typů leasingů. U toho klasického (finančního) je zpravidla nutné uhradit vstupní akontaci. Ta se obvykle pohybuje okolo 10 až 40 % z prodejní ceny vozu. Vlastní prostředky jsou v tomto případě nezbytné. Měsíční leasingová splátka ale bývá často nižší, než u leasingu operativního (viz níže). Výhodou je, že vůz bude po uplynutí dohodnutého období (zpravidla několik let) váš. Můžete jej tak prodat a získat zpět alespoň určitou část zaplacených prostředků.

Pokud vlastní prostředky nemáte a nedává vám smysl vůz vlastnit, zároveň nechcete řešit, co s ním uděláte po uplynutí dohodnutého období a máte nižší roční nájezd, vyplatí se přemýšlet o operativním leasingu. V tomto případě si vozidlo vlastně na několik let pronajímáte. Jakmile sjednané období uplyne, vůz vracíte leasingové společnosti a o nic dalšího se nestaráte. Protože ale zpravidla neskládáte vstupní akontaci, měsíční splátka je vyšší.

Například u zmíněného vozu Hyundai Tucson 1.6 T-GDI 110 kW s nájezdem do 20 000 kilometrů na dva roky bude měsíční splátka bez akontace činit 7 428 Kč. Pokud byste složili 10% akontaci, splátka se sníží na 5 350 Kč. Nižší splátky budou řidiči řešit i při delší době operativního leasingu. U 3 let to bude 7 332 Kč, u čtyř 7 174 Kč a Hyundai Tucson na pět let si můžete pronajmout za 6 928 Kč. Ceny jsou součástí 21% DPH a zpravidla zahrnují náklady na pojištění, veškerý servis, přezouvání a uschování pneumatik, silniční asistenci, náhradní vozidlo či zákonné poplatky.

Výhody:

  • Alternativní způsob financování pro řidiče s vlastními prostředky i bez nich
  • Vůz můžete po ukončení pronájmu odkoupit do osobního vlastnictví nebo ho vrátit leasingové společnosti
  • Měsíční leasingový poplatek zahrnuje většinu dalších nákladů

Nevýhody:

  • Stanovený limit počtu najetých kilometrů
  • Vysoká spoluúčast u pojištění
  • Pokud nebudete schopni hradit splátky, o auto i zaplacené prostředky přijdete

Jaká varianta je optimální?

Při výběru vhodného způsobu financování nového vozu je vždy potřeba si odpovědět na několik důležitých otázek a dobře počítat. Obecně totiž nelze říci, která z výše jmenovaných alternativ je nejlepší plošně pro všechny zájemce o nové auto. Vždy je potřeba zhodnotit aktuální stav volných prostředků a rezerv a jednotlivé varianty přizpůsobit situaci konkrétního zákazníka.

Pokud vám nedává smysl auto vlastnit, nabízí se jako ideální varianta Hyundai Tucson na operativní leasing. Máte-li dostatek finančních prostředků bokem a nehodláte je investovat? Pak je volba koupit auto „za hotové“ sázkou na jistotu. V případě, že jste limitování finančními prostředky, budete muset zvážit spotřebitelský úvěr nebo klasický (finanční) leasing.

Zdroj info: autonaoperak, hyundai.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články