PRÁCE 🧰

Jaké financování vozu Škoda Karoq se vám vyplatí?

16. 1. 2023 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak na nákup vozu Základní info k financování nákupu vozu Škoda

Cross over Škoda Karoq si za dobu své existence našel cestu k srdcím řady řidičů. Pokud je i vaším vysněným autem, ale nemáte pohromadě všechny finance, nemusíte zoufat. Poradíme vám, jak jeho pořízení financovat.

Nejlepší způsoby financování vozu Škoda Karoq

Když je vaším snem řídit Škoda Karoq

Pojďme se nejdřív orientačně podívat na cenovky vozu Škoda Karoq. Jako příklad můžeme použít třeba základní dieselovou variantu s parametry 2,0 TDI 85 kW. Tento model můžete pořídit ve třech výbavových stupních. Základním je model s označením Ambition, který pořídíte za 688 900 Kč. O něco vyšší komfort vám poskytne varianta Style, která má cenovku 713 900 Kč. Nejvyšší výbavový stupeň tohoto modelu najdete pod označením Style Exclusive a můžete ho mít za 823 900 Kč.

Možnosti financování Škoda Karoq

Je tedy jasné, že částka, kterou dáte za nový vůz Škoda Karoq není pro každého dostupná. Ani ti, kteří nemohou aktuálně na nákup vozu uvolnit takovouto sumu, ale nemusí věšet hlavu. Existuje několik možností financování, které vám pomohou na vůz dosáhnout. Mezi ně patří:

  1. Spotřebitelský úvěr
  2. Finanční leasing
  3. Operativní leasing

Financování Škoda Karoq z vlastních zdrojů

Pokud patříte k šťastlivcům, kteří mohou potřebnou částku na nový Karoq uvolnit, pravděpodobně nebudete váhat a pořídíte si ho za vlastní hotovost. To má řadu nesporných výhod. Jednak budete majitelem vozu ihned a vyhnete se tak nadbytečnému papírování a zároveň zaplatíte pouze kupní cenu vozu bez dalších přeplatků.

Na druhé straně byste si ale měli být vědomi rizik, které tento způsob pořízení provázejí. Jedná se přece jen o vysokou investici, která ale není poslední. Aby auto mohlo do provozu, je třeba mu zařídit všechna povinná pojištění a další náležitosti. Proto je dobré, abyste počítali s určitou rezervou, která se vám může hodit.

Výhody:

  • Jste výhradním majitelem vozu
  • Nemusíte se zatěžovat splátkami
  • Nepřeplatíte kupní cenu

Nevýhody:

  • Hradíte všechny následné poplatky spojené s provozem vozu
  • Měli byste mít vytvořenou rezervu
  • Je třeba mít celou částku k dispozici

Nejlepší způsoby financování vozu Škoda Karoq

Škoda Karoq na spotřebitelský úvěr

Další možností, která se naskýtá, je vyřízení půjčky na auto u banky, nebo některé nebankovní instituce. Jistě jich najdete celou řadu. Snazším způsobem je zařízení úvěru účelového, tedy určeného přímo pro koupi auta.

I tak se ale musíte připravit na to, že než vám banka půjčku schválí, pořádně si vás proklepne. Pokud ale projdete schvalovacím procesem, nic už nebrání tomu, úvěr čerpat.

Při tomto způsobu financování se stáváte majiteli vozu. To znamená mimo jiné také to, že veškeré následné poplatky za pojištění a servisní prohlídky jdou za vámi. Bance pak platíte splátky v domluvené výši.

Cena, kterou ve výsledku za vůz utratíte bude vyšší než jeho kupní cena. O kolik to bude záleží na výši úroku, který si v bance vyjednáte. Je třeba počítat s desítkami tisíc korun.

Výhody:

  • Nemusíte mít nashromážděný celý obnos
  • Auto se stává vaším majetkem
  • Neplatíte ihned celou částku

Nevýhody:

  • Cenu auta přeplatíte
  • Staráte se o pojištění a další provozní náklady
  • Uvazujete se ke splácení půjčky

Škoda Karoq na finanční leasing

Finanční leasing představuje další možnost, která vám umožní si obstarat vůz Škoda Karoq. Na rozdíl od spotřebitelského úvěru ale nejste po dobu splácení majitelem vozu.

Pořízení finančního leasingu doprovází nutnost složit na začátku akontaci, která může být ve výšce desítek procent z ceny vozu. Pak už platíte pravidelné měsíční splátky.

Leasingová společnost se po celou dobu splácení stará o povinná pojištění vozu a dle dojednaných podmínek může řešit i pravidelné servisní prohlídky.

Vaší povinností je hlavně poctivě platit splátky. Pokud byste se náhodou ocitli v situaci, kdy byste přišli o schopnost splácet, mohli byste přijít nejen o automobil, ale také o peníze, které již společnosti zaplatili. Proto je lepší si spolu s klasickým leasingem zařídit také pojištění schopnosti splácet.

Výhody:

  • Stačí, když máte našetřenou část kupní ceny
  • Pojištění vozu hradí leasingová společnost
  • Auto bude po splacení leasingu vaše

Nevýhody:

  • Nejste majitelem vozu
  • Kupní cenu auta přeplatíte
  • Můžete o auto při nesplácení přijít

Nejlepší způsoby financování vozu Škoda Karoq

Operativní leasing na Škoda Karoq

Vůz Škoda Karoq můžete využívat i díky operativnímu leasingu. Musíte počítat i s tím, že po celou dobu je vůz majetkem leasingové společnosti. Vy si ho od ní pouze pronajímáte za předem domluvených podmínek.

Jednou z podmínek je maximální roční nájezd vozu. Od toho se odvíjí například i výše měsíční splátky. Nájezd vozu byste každopádně neměli překročit, jinak byste platili dodatečný poplatek za porušení podmínek leasingu.

Další pokuta by vás čekala v případě, že byste auto leasingové společnosti vrátili v horším než obvyklém stavu. Je proto dobré se k vozu chovat slušně a dávat si pozor na případná poškození nebo nadměrná opotřebení.

Operativní leasing vám nicméně umožňuje využívat zbrusu nový vůz. A pokud budete chtít, můžete po skončení jednoho operáku pořídit další - třeba opět na nový Škoda Karoq.

Výhody:

  • Máte k dispozici nejnovější model auta
  • Nemusíte mít ušetřenou celou částu k pořízení
  • O pojištění a servisní prohlídky se stará leasingová společnost

Nevýhody:

  • Nejste majitelem vozu
  • Máte limitovaný nájezd kilometrů
  • Auto si pouze na určitou dobu pronajímáte

Financování vozu Škoda Karoq

Pokud si netroufáte na pořízení Škoda Karoq z vlastních zdrojů, můžete využít některou z možností financování. Vybrat si můžete například spotřebitelský úvěr, finanční leasing nebo operativní leasing. Každá z variant má svá specifika a také výhody a nevýhody.

Zdroj info: škoda, internet.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články