PRÁCE 🧰

Zákon o silničním provozu - jeho úpravy a změny

29. 3. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Každý, kdo usedá za volant, by si měl alespoň jednou za čas přečíst silniční zákon. Nalezne v něm často odpovědi na nejasné otázky týkající se provozu na pozemních komunikacích.

Zákon o provozu na pozemních komunikacích

Mezi běžnou společností se silničním zákonem má na mysli legislativa označená jako zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích. Tento dokument není neveřejný, můžete do něj nahlédnout na internetu nebo si jej koupit třeba v knihkupectví v papírové podobě. Pak budete mít zákon vždy při ruce, když bude potřeba.

Co v zákoně najdete?

Jeho nepodstatnější částí je ta první. Obsahuje 137 paragrafů (dohromady jich má zákon 143), které vysvětlují ty nejdůležitější věci v dopravě. Navíc každý paragraf může být rozdělen do dalších odstavců a písmen. Zároveň je obsah rozdělen do hlav a oddílů. Druhá, třetí, šestá a sedmá část zákona obsahuje každá jeden paragraf. Čtvrtá a pátá část byla zrušena. V příloze se pak nachází přehled přestupků a kolik je za ně bodů.

V zákoně najdete definovaná pravidla silničního provozu, ale také například povinnosti řidiče, bodový systém, řidičská oprávnění nebo výklad a fungování stanic technické kontroly. Dozvíme se také například, co je to dopravní nehoda a jak se řidič musí ze zákona zachovat.

Nechybí definice o úpravě provozu na pozemních komunikacích - sem spadají například dopravní značky a světelné signály. Součástí je i definice státní správy. Jako poslední zde najdete společná, přechodná a závěrečná ustanovení.

Pro zvídavé jedince může být vhodné nahlédnout i do zákona č. 56/2001 Sb. o podmínkách provozu na pozemních komunikacích. Zákon o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích je opět rozdělen do 12 částí, kdy se každá věnuje jedné oblasti týkající se dopravy - například registr silničních vozidel, přestavba silničního vozidla nebo historická a sportovní vozidla.

Zdroj info: Zákony pro lidi.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články