PRÁCE 🧰

Silnice pro motorová vozidla a její pravidla

16. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Víte, jaká je maximální povolená rychlost na silnici pro motorová vozidla? My se dnes podíváme na její pravidla a vlastnosti.

Silnice pro motorová vozidla a její pravidla

Silnice pro motorová vozidla je běžně označována značkou IZ 2a a IZ 2b a označuje začátek a konec silnice pro motorová vozidla, v zákoně jako silnice 1. třídy.

Silnice pro motorová vozidla poplatek

Za jízdu na rychlostní silnici pro motorová vozidla, která je označena automobilem na modrém podkladu, nemusíte nic platit. Rychlostní silnice jsou zpravidla užší než dálnice (rozměrově jsou pak dálnice obecně např. 27,5 metrů široké, zatímco rychlostní silnice 25,5 m), proto je jejich je jejich rychlost ve většině úseků omezena. Maximální rychlost na silnici pro motorová vozidla činí 110 km/h, v některých úsecích však může být tato rychlost až 130 km/h. Povolená rychlost na silnici pro motorová vozidla, která není směrově rozdělená, je 90 km/h. 

V zákoně č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů se "rychlostní silnice" definuje následovně: silnice I. třídy vystavěná jako rychlostní silnice je určena pro rychlou dopravu a je přístupná pouze silničním motorovým vozidlům, jejichž nejvyšší povolená rychlost není nižší, než stanoví zvláštní předpis. 2) Rychlostní silnice má obdobné stavebně technické vybavení jako dálnice.

Cyklista na silnici pro motorová vozidla

Na silnici pro motorová vozidla nepotřebujete dálniční známku, tudíž se jedná o levnější variantu dálnic. Na těchto silnicích kromě běžných pravidel o provozu na pozemních komunikacích platí také zvláštní pravidla. Cyklista na silnici pro motorová vozidla nemá co dělat, stejně tak jako na dálnici. Dálnice a silnice pro motorová vozidla jsou typy silnic, po kterých se jezdí velmi vysokou rychlostí a toto by pro chodce a cyklisty mohlo být životu nebezpečné. Pokud vás na kole odchytí policejní hlídka na "rychlostní silnici" nebo dálnici, může vám udělit blokovou pokutu až 2 000 korun.

Zdroj info: Policie ČR, silniční zákon.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články