PRÁCE 🧰

Lékařské prohlídky řidičů-seniorů jsou povinné! Řídit bez potvrzení znamená pokutu

20. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (13) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy

Zatímco naprostá většina řidičů může nechat prakticky všechny doklady doma, senioři, kteří usedají za volant, s sebou musí mít jedno důležité potvrzení. Bez něj totiž riskují vysokou pokutu, ale i krácení pojistného plnění ze strany pojišťovny.

Zapomenuté potvrzení od lékaře může vyjít řidiče-seniora pěkně draho

Lékařské prohlídky řidičů-seniorů jsou v Česku povinné

V Česku musí každý řidič, který dosáhne věku 65 let na povinnou lékařskou prohlídku. Lékař během ní zhodnotí případná rizika vyšetřovaného seniora, která mohou mít dopad na jeho schopnosti za volantem.

V případě pochybností, které nespadají do odbornosti vyšetřujícího lékaře, by měl seniora poslat na odborné vyšetření (např. k očnímu lékaři, k psychologovi, který doporučí psychotesty pro seniory nebo kardiologovi).

Pokud ošetřující lékař zhodnotí, že řidič-senior nepředstavuje žádné závažné riziko pro sebe ani ostatní účastníky silničního provozu, vydá mu Potvrzení o zdravotní způsobilosti a schopnosti řídit, na základě kterého může usednout za volant, aniž by riskoval tučnou pokutu. Zmíněné potvrzení je ale potřeba vozit u sebe! A to na rozdíl třeba od ostatních dokladů viz níže.

Mohlo by vás zajímat: Řidičský průkaz, malý „techničák“ nebo občanský průkaz mohou řidiči nechat doma. Poslední zmíněný samozřejmě v případě, že se řidič při namátkové kontrole prokáže jiným dokladem s fotkou, či alternativním způsobem (např. nadiktováním rodného čísla, na základě kterého totožnost policista ověří skrze evidenci obyvatel).

Jak často je potřeba povinné prohlídky řidičů-seniorů absolvovat?

Povinné lékařské prohlídce řidičů-seniorů se musí poprvé podrobit každý, kdo dosáhne 65 let věku. Další prohlídka následuje v 68 letech a poté je potřeba ji absolvovat každé dva roky. A to nejdříve půl roku před narozeninami, nejpozději pak v jejich den.

Měli byste vědět: Dovrší-li řidič požadovaného věku například 1. července, musí lékařskou prohlídku podstoupit nejpozději v den svých narozenin.

  Online kalkulačka povinného ručení

Jak je to s pokutami a pojištěním?

Pokud se řidič-senior vydá na cestu bez zmíněného potvrzení (a je úplně jedno, jestli mu propadlo nebo ho zapomněl doma) riskuje při namátkové silniční kontrole pokutu až do 1 500 Kč.

Ve správním řízení se může její výše vyšplhat až na 5 000 Kč. V on-line registrech totiž zatím prohlídky zanesené nejsou, takže je potřeba mít zmíněný dokument u sebe fyzicky.

Na rozdíl od předchozích let ale už nehrozí zákaz řízení, policie ale musí obratem informovat úřad, který vydal řidičský průkaz. Ten pak řidiče vyzve, aby v určené lhůtě doložil zdravotní způsobilost, jinak o doklad přijde.

Podobná pravidla platí i v případě pojištění. Zatímco na povinné ručení chybějící prohlídka nemá vliv, u havarijního pojištění už může nastat krácení, nebo dokonce odmítnutí pojistného plnění. Vždy ale záleží na konkrétním obsahu pojistné smlouvy.

  Porovnat nabídky havarijního pojištění

Zdroj info: Autoklub České republiky, pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.
Miroslav, 24. 2. 2024 9:44
Nejedná-li se o zbytečné vytahování peněz z kapsy seniorů, bylo by nutné prokázat nějakou efektivitu nařízení. Vzhledem k tomu, že povinnost zdravotních prohlídek trvá již dost dlouho, jistě lze prokázat, že po zavedení došlo k statisticky významnému poklesu nehod, způsobených seniory. To se však doposud nestalo, a tedy tomu tak zřejmě není. Senioři však budou platit nadále.
Preventivní opatření by měla platit také na motocyklisty a na mladé řidiče
Felix Julec, 24. 2. 2024 9:25
To mělo být ke komentáři ohledně psychiatrických vyšetření mladých mnohdy agresivních řidičů.
Felix Julec, 24. 2. 2024 9:22
Přesně. je to i můj názor
Trojan Zdeněk, 24. 2. 2024 0:09
A co třeba ty seniory hned střílet do zátylku. Přišlo by to levněji. Vždyť je už nepotřebujeme, jen překážejí a ubírají kyslík.
PS jsem senior (1957)
Ivo Dostál, 23. 2. 2024 15:04
No a v 21.století mě k prokázání totožnosti stačí mobil nebo kartička 85x54mm a pro prokázání nějaké zdravotní způsobilosti musím tahat papír 297x310mm. Žádná kontrola v terénu není, protože slavná "digitalzace" zapoměla na jednoduchý úkon, zapsat toto automaticky do karty řidiče. To je možná 4 až 5 kliků (možná 20) na klávesnici u doktora. Kdo to zadrbal...??... a kolik nás chudnoucích důchodců řidičů už je....

Podobné články