PRÁCE 🧰

Na silnicích přibývá seniorů. Stát pro ně chystá přísnější kontroly

10. 2. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Dle statistik usedá za volant až 100 000 řidičů, kteří jsou starší 75 let. Populace v Česku stárne a na silnicích přibývá starší řidičů a řidiček. Málokterý z nich si ale přizná, že už nemá zdravotní schopnosti nebo znalosti na to, aby mohl řídit auto v moderním světě plném dynamických změn.

Doba před 30 lety byla jiná, než je teď. Také přibývá vyšší nehodovosti seniorů za volantem. Většina z nich ani neví, jaké jsou nové zákonné úpravy a často nedodržují dopravní značky například u kruhového objezdu. Některé bychom mohli zařadit do kategorie svátečních jezdců - jiní řádí na silnicích jak draci, avšak když odřou na parkovišti nárazník druhému autu, ani nezastaví a jednou pryč. Řídí se tím, co se naučili před 30 a více lety. V některých případech neohrožují jen sebe, ale také ostatní.

Stát chce nyní zavést častější a přísnější kontroly seniorů za  volantem. Například, pokud senior nebude mít u sebe potvrzení od lékaře, které potvrzuje, že je schopný řídit, může mu hrozit pokuta i zákaz řízení. Ze zákona je dané, aby každý řidič nad 65 let, měl potvrzení od lékaře,vždy u sebe. Ministerstvo dopravy má obavy, že někteří lékaři rozdávají potvrzení na počkání, aniž by seniora řádně vyšetřili a posoudili. V takovém případě se leckdy může jednat o fatální krok.

Čísla mluví neúprosně. V Česku tvoří podíl nehodovosti celých 6 % řidičů starších 70 let a toto procento každým rokem stoupá. Není výjimkou, aby řidiči starší 80 let stále vlastnili řidičské oprávnění a aktivně jezdili. Někteří mohou být vitální, ale jiní bohužel patří do kategorií, kdy si nepřiznají, že už na řízení nestačí - snadno se pak může cokoli stát - a to úplně zbytečně.

Samotná regulace seniorského ježdění je velmi citlivé téma nejen pro úřady a lékaře, neboť většina seniorů je v určitých případech na autě závislá, obzvlášť když například špatně chodí. Nutno podotknout, že ne všichni senioři nad 70 let nejsou čilí. Naopak někteří jezdí aktivně a rádi, nejsou tedy postrachem na silnici. Bohužel takto nelze hovořit zdaleka o každém seniorovi, kterého potkáte.

Nejčastější příčinou, proč senioři přijdou o možnost řídit je neurologická nemoc, která postihuje zejména hybnost rukou nebo mozek. Příklady nemocí mohou být demence, následky po mozkové příhodě anebo Parkinsova choroba. V takových případech se senioři často velmi těžce vyrovnávají s tím, že už nemohou být na cestách soběstační.

Zdroj médií: pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články