PRÁCE 🧰

Praha zkoumá mobily řidičů, kteří vjíždí do historického centra města

13. 2. 2024 2 min. čtení diskuze (3) Aktuality

Řidiče v Prazešpehují“ jejich vlastní mobilní telefony. Důvodem je analýza, kterou zadal Magistrát hlavního města Prahy mobilním operátorům. Ti by měli na základě získaných dat prokázat, kolik řidičů historickým centrem Prahy pouze projíždí, aniž by tam byl cíl jejich cesty.

Řidiče v Praze špehují mobily. Důvod vás pravděpodobně překvapí

Mobily vás sledují na Smetanově nábřeží a Malé Straně

Analýza, kterou si nechal magistrát zpracovat, sleduje na základě dat z mobilních telefonů pohyb vozidel na Smetanově nábřeží a Malé Straně. Data, která mobilní operátoři odesílají k vyhodnocení, jsou samozřejmě anonymizována. Řidiči, kteří ale touto trasou projíždějí, tomuto „špehování“ prakticky nemají šanci zabránit. Ledaže by nechali mobilní telefony doma.

Za vjezd do historické části Prahy se bude platit

Výsledky zadané analýzy se podle náměstka primátora pro oblast dopravy Zdeňka Hřiba mají stát podkladem pro zpoplatnění tranzitujících řidičů. Zpoplatnění se má od října letošního roku týkat pouze Smetanova nábřeží a části Malé Strany.

Podle současného návrhu bude na levé straně Vltavy zpoplatněna Karmelitská ulice až ke křižovatce Újezd. Osadí se na ni značky zpoplatněné území. Na pravé straně se bude zpoplatnění týkat ulice Křížovnické a Smetanova nábřeží.

200 Kč za průjezd a den

Nerezidenti, kteří budou výše zmíněnou trasou projíždět, budou muset zaplatit 200 korun na den, jinak se jich bude týkat značka zákaz vjezdu. Platbu provedou pomocí Lítačky nebo speciální aplikace, která se u příležitosti této novinky připravuje.

Další možností, jak vstup do historického centra uhradit, bude platba přímo na pokladně úřadu. Vše bude hlídat automatický záznamový systém, který bude vyhodnocovat městská policie.

Za zpoplatnění prý mohou kurýři

Tranzitní doprava tvoří podle starších průzkumů Prahy 1 jen 14 procent průjezdů. Největším problémem je podle starostů dovážkový byznys. Denně touto pražskou částí projede podle prvotních odhadů na 80 000 aut kurýrů, kteří rozvážejí nejen jídlo, ale také další zásilky.

Nedávno prošla vyhláška připomínkovacím řízením, které skončilo na konci ledna. Návrh samozřejmě počítá s celou řadou výjimek a vjezdem zdarma například pro rezidenty Prahy 1, osoby ZTP, zásobování či terénní sociální a zdravotní služby. S největší pravděpodobností ale začne platit od 1. 10. 2024.

Mohlo by vás zajímat: Po Praze 1 zvažuje zpoplatnit některé ulice také Praha 6. Zavedení poplatku by se mělo týkat například v oblasti Ořechovky či Malého Břevnova.

Zdroj info: Vyhláška o místním poplatku za povolení k vjezdu s motorovým vozidlem.
Zdroj médií: Depositphotos.
Vladimír Šíma, 17. 2. 2024 19:00
Z toho je jasné, že je třeba zdanit E-komerci. A to tak, že nejméně 25%. Lidi si přestanou objednávat nesmysly. Běžně si zákazník objedná například čtvery boty, vyzkouší, troje vrátí, doobjedná jiné a dodávka na jedno místo jede 3x - 4x.
Pavel Růžička, 14. 2. 2024 22:01
Což takhle kdyby ostatní města zavedly totéž pro Pražáky ? Většina už má kamery tak není problém vyhledat . Stačí jen vyhláška města a je to .
Martin Novotny, 14. 2. 2024 10:27
Fajn, a co takhle ve všech městech zavést poplatek za vjezd aut pražských rezidentů?

Podobné články