PRÁCE 🧰

Láká vás práce řidiče kamionu? Poradíme, co všechno je k tomu třeba

27. 9. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Aktuality Práce v auto-moto

Jistě jste si všimli, že Česko se už nějaký ten pátek potýká s nedostatkem profesionálních řidičů. Ono totiž najít kvalitního řidiče není jen tak. Práce je to náročná jak po psychické, tak fyzické stránce, a ne každý tento tlak dokáže unést. Pokud jste si ale mysleli, že vám k výkonu tohoto zaměstnání bude stačit jen příslušný řidičský průkaz, jste na omylu.

Požadavky na práci řidiče kamionu

Bez řidičáku si ani neškrtnete

Jedna ze základních podmínek, které musíte k získání práce splňovat, je samozřejmě příslušné řidičské oprávnění. Jenom s „béčkem“ si zde opravdu nevystačíte. Kromě něj musíte disponovat průkazem skupiny C či C+E. Pokud tento řidičák ještě nemáte, připravte se na to, že  výcvik se pohybuje kolem 20–30 tisíc  a za rozšíření na přívěs (C+E) dáte dalších 10–15 tisíc. Upozorňujeme, že k získání oprávnění potřebujete minimálně věk 21 let!

Profesní průkaz

Další věcí, kterou budete potřebovat, je profesní průkaz, tzv. profesák. Jedná se vlastně o osvědčení profesní způsobilosti řidiče. Pro jeho získání musíte absolvovat vstupní školení řidičů v rozsahu 140 hodin (130 h teorie a 10 h jízd) a následně vás každý rok čeká pravidelné 7hodinové školení.

Psychotesty

Dopravně psychologické vyšetření je ze zákona povinné pro všechny řidiče nákladních automobilů přesahujících hmotnost 7,5 tuny. Vyšetření provádí psycholog akreditovaný Ministerstvem Dopravy. Abyste se testům mohli podrobit, budete potřebovat občanský průkaz, výpis z evidenční karty řidiče a posudek o zdravotní způsobilosti od praktického lékaře. Samotné vyšetření se pak skládá z úvodního pohovoru, vyšetření osobních vlastností a psychické výkonnosti. Testy se věnují zejména aspektům důležitým pro výkon práce, zaměřují se například na intelekt, pozornost, paměť či doby reakcí. Vyšetření trvá obvykle 2–5 hodin.

Zdravotní způsobilost

K tomu, abyste mohli toto krásné leč těžké povolání vykonávat, musíte být také zdravotně způsobilí. Neměli byste trpět žádnou nemocí či postižením, které vylučují či omezují výkon práce. Mezi takové se řadí například onemocnění pohybového či oběhového systému, duševní poruchy, psychosomatická a záchvatová onemocnění nebo předchozí drogová závislost. Pravidelným lékařským prohlídkám se tedy na této pozici nevyhnete.

Kvalifikace pro různé druhy přeprav

Některé druhy přepravovaných materiálů či produktů si vyžadují speciální školení. Týká se to například přepravy ADR – nebezpečných věcí, kde řidiči musí splňovat zvláštní požadavky týkající se bezpečnosti. Po absolvování školení musí uchazeč složit závěrečný test. Osvědčení potom platí po dobu 5 let.

Hledáme řidiče kamionu

Můžu se stát řidičem kamionu bez praxe?

Vzhledem k tomu, že profesionálních řidičů je nedostatek, můžete se o práci ucházet i jako řidič kamionu začátečník. Ačkoliv praxe zde představuje značnou výhodu, není nutností. Stačí splňovat povinné aspekty, které jsme vám představili výše. Pro zahájení výcviku skupiny C a C+E vám stačí jen 21 let a „béčkový“ řidičák. Mnoho firem hledá právě mladé řidiče, kterým je posléze nabídnuta možnost získání praxe.

Pokud vás tedy tyto požadavky a jejich značná finanční náročnost neodradily, neváhejte a staňte se řidičem kamionu! Nabídky volných pracovních míst na tuto pozici najdete dokonce i u nás na Portálu řidiče.

Zdroj info: Ministerstvo dopravy, ridic-nakladniho-kamionu.cz, autoskola-crkva.cz, 12bodu.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články