PRÁCE 🧰

Vypovězení povinného ručení je hračka, když víte, jak na to

20. 5. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Zrušení povinného ručení

Důvodů, proč vám přestane stávající pojistka vyhovovat, může být nespočet. Možná jste zanedlouho po jejím sjednání našli výhodnější nabídku nebo vaše pojišťovna zdražila. Jak na vypovězení povinného ručení ve třech jednoduchých krocích? Máme pro vás návod, vzor i tipy na vrácení pojistného!

Jak na vypovězení povinného ručení ve třech jednoduchých krocích?

Vypovězení smlouvy o povinném ručení je možné jen z několika důvodů

Stávající smlouvu můžete bez sankcí vypovědět na základě několika specifických důvodů, které jsme pro vás sepsali do jednoho z dřívějších článků. U každého důvodu hraje velkou roli také výpovědní lhůta. Zatímco v některých případech končí pojistka prakticky okamžitě, jinde ji budete muset platit klidně i několik dalších týdnů. Samotný proces vypovězení povinného ručení je potom už jenom formalitou. Jak na to, abyste vše zvládli bez zbytečných průtahů a komplikací?

Krok č. 1: Sepište výpověď povinného ručení

Žádost o vypovězení povinného ručení (vzor zdarma stáhnete zde) doručte své pojišťovně. To můžete učinit rovnou několika způsoby. Buďto dokument zanesete osobně přímo na vybranou pobočku, zašlete ho pojišťovně poštou, e-mailem nebo datovou schránkou, případně smlouvu vypovíte pomocí elektronického formuláře, který je součástí webových stránek pojišťovny, u níž máte povinné ručení sjednané. Způsob doručení výpovědi konkrétní pojišťovně ověříte vždy na jejích oficiálních webových stránkách.

Měli byste vědět: Pamatujte, že o výše uvedených lhůtách vždy rozhoduje den, kdy pojišťovna výpověď obdržela, nikoliv datum jejího odeslání!

Krok č. 2: Nezapomeňte doložit potřebné dokumenty

K žádosti o vypovězení smlouvy o povinném ručení (výpovědi) přiložte kopie všech požadovaných dokumentů (např. kupní smlouva nebo kopie velkého technického průkazu s vyznačenou změnou nového vlastníka vozidla). Pokud byste na některý z dokumentů zapomněli, pojišťovna vás bude kontaktovat s výzvou týkající se jeho doložení, což ale celý proces ukončení stávající pojistky zbytečně prodlužuje.

Krok č. 3: Nechte si vrátit nespotřebované pojistné

Pokud máte nárok na vrácení zaplaceného a nespotřebovaného pojistného, nezapomeňte v žádosti o ukončení stávajícího pojištění uvést, jakým způsobem vám má pojišťovna vrátit případný přeplatek za nespotřebované pojistné (např. složenkou nebo bankovním převodem).

Bonusový krok závěrem

Pamatujte, že vypovězením smlouvy a uplynutím lhůty stávající povinné ručení zaniká. Bez něj ale na silnice nesmíte. Proto je nutné sjednat si novou pojistku, která vám bude vyhovovat nejen rozsahem pojistné ochrany, ale také limity pojistného plnění a cenou pojistného.

S výběrem konkrétního povinného ručení vám pomůže nezávislá online kalkulačka, která za vás porovná dostupné produkty, případně je seřadí dle nejlepšího poměru pojistné ochrany a ceny nebo od nejnižšího pojistného.

Pro sjednání vybraného produktu nemusíte nikam chodit. Vše snadno vyřídíte online pěkně z pohodlí domova. Jakmile zaplatíte pojistné, obratem obdržíte zelenou kartu. A to na e-mail nebo do aplikace vaší pojišťovny.

  Porovnat nabídky povinného ručení online

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články