PRÁCE 🧰

Auto v depozitu a jak jej do depozitu dát?

18. 3. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V případě, že plánujete na svém autě dělat velké opravy a víte, že vám pár měsíců bude stát pouze v garáži je možné uložit registrační značky do depozitu. Díky tomu ušetříte nemálo peněz za povinné ručení. Jak na to?

Co je auto v depozitu a jak vůz do depozitu dát?

Dočasné vyřazení vozidla z provozu je velmi jednoduchý úkon, který vás zbaví nutnosti platit povinné ručení v případě, že se svým autem aktuálně nejezdíte. Uložení značek do depozitu lze vyřídit během jedné návštěvy vašeho úřadu. 

Co s sebou na úřad?

S sebou na úřad pro vložení auta do depozitu budete potřebovat následující dokumenty:

  • občanský průkaz
  • registrační značky (obě)
  • malý technický průkaz
  • velký technický průkaz
  • formulář o vyřazení vozidla z registru silničních vozidel (je možné jej stáhnout na stránkách Ministerstva dopravy, či jej vyplnit až na příslušném úřadě)
  • prohlášení, že vozidlo není odstaveno na veřejné komunikaci

Při tomto úkonu zaplatíte správní poplatek ve výši 200 korun. Značky je možné v depozitu nechat po maximální dobu 18 měsíců (12 je řádných, o 6 dalších je nutné poté požádat), v případě, že auto nebude pojízdné do 18 měsíců je nutné získat doklad o ekologické likvidaci, či uvést auto do provozu. 

Auto v depozitu

Pokud máte auto již v depozitu dále je potřeba zrušit povinné ručení. Do pojišťovny si s sebou musíte vzít potvrzení o odevzdáné značek do depozitu (získáte na úřadě). Pojišťovna vám poté vrátí peníze za nevyužité období

Jaké úkony je možné provádět v případě, že máte auto v depozitu?

Pokud máte značky v depozitu je možné změnit trvalou adresu či sídlo vlastníka vozu, či přehlásit vůz na nového majitele. V případě přehlášení je nutné při vyzvednutí značek z depozitu doložit občanský průkaz, velký technický průkaz, dokument o evidenční kontrole a úředně potvrzenou plnou moc (v případě nepřítomnosti původního vlastníka)

Vyzvednutí značek z depozitu

Při vypršení možné lhůty uchování značek v depozitu je nutné si je vyzvednout. Na úřad je nutné vzít následující dokumenty:

V případě vypršení STK je nutné auto dovést na stanici technické kontroly na podvalu, či pomocí odtahové služby, auto nesmí v žádném případě na silnici

Zdroj médií: freepik.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články