PRÁCE 🧰

Jak odstranit plíseň v autě? Zkuste tyhle triky

20. 12. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Plísně si libují ve vlhkých a špatně odvětrávaných prostorech. O tom se ostatně přesvědčili například ti řidiči, kteří vůz na několik měsíců odstavili a po opětovném návratu se nestačili divit. Proč jsou plísně nebezpečné a jak se jich jednou pro vždy zbavit?

Jak odstranit plíseň v interiéru auta? Máme pro vás praktické rady

Čím nám plísně reálně hrozí?

Pokud se spóry, tedy výtrusy, kterými se plísně množí, vyskytují ve vzduchu ve vysokých koncentracích, mohou je lidé vdechnout do plic. Tam pak zmínění záškodníci páchají neplechu, která může vést k plicním nemocem nebo alergickým reakcím. Pokud tedy trávíte spoustu času v zaplísněném autě, můžete častěji pozorovat zánět vedlejších nosních dutin, podráždění průdušek i záněty.

Reálnou hrozbou jsou potom spóry plísní zejména pro diagnostikované alergiky a astmatiky, u nichž může delší pobyt v prostoru, který okupují plísně, zhoršit alergii, nebo dokonce vyvolat astmatický záchvat.

Plísně, kterým se v interiéru auta daří, produkují také těkavé látky. Ty obvykle vnímáme jako typický plísňový zápach. Tyto látky mohou dráždit oči i sliznice dýchacích cest, nosu a krku. Někdy způsobí i bolesti hlavy a podráždění pokožky, která zarudne nebo se na ní objeví ekzém.

Jak odstranit plíseň v interiéru auta? Máme pro vás praktické rady

Jak odstranit plíseň v autě? Zkuste triky ze spíže

Pokud není problém plísně v autě tolik rozsáhlý, pravděpodobně vám ho pomohou odstranit běžně dostupné suroviny ze spíže. V boji s plísní se skvěle osvědčil například aromatický olej, ocet, jedlá soda nebo sůl.

  • Smíchejte čtvrt lžičky hřebíčkového oleje s litrem čisté vody. Roztok nastříkejte na postižená místa a po několika minutách vydrhněte utěrkou z mikrovlákna.
  • Smíchejte ocet a čistou vodou v poměru 4:1. Nalijte roztok do rozstřikovače a nastříkejte ho na postižená místa. Nechte působit 15 až 20 minut a poté vydrhněte čistým hadříkem.
  • Smíchejte trochu nejodované soli s vodou a pomocí rozprašovače nastříkejte roztok na postižená místa. Počkejte, až vyschnou a vytvoří se na nich solná krusta. Poté je vydrhněte kartáčem nebo vysajte vysavačem.
  • Skvěle se osvědčila i jedlá soda. Lžíci jedlé sody smíchejte s ½ hrnkem octa a 4 hrnky horké vody. Přidat můžete i několik kapek zmíněného hřebíčkového oleje. Tekutinou perfektně vyčistíte jak tvrdé, tak měkké povrchy.
Měli byste vědět: Při čištění auta od plísně mějte nasazený respirátor a používejte rukavice. V autě otevřete všechna okýnka a zůstávejte tady jen po nezbytně nutnou dobu!

Jak odstranit plíseň v interiéru auta? Máme pro vás praktické rady

Plísně v autě zlikvidují enzymy i ozon

Pokud nic z výše uvedeného nepomůže nebo se plesnivějící interiér auta po čase znovu objeví, bude potřeba použít účinnější zbraně. Jednou z možností jsou enzymatické čisticí prostředky, které plísně doslova „sežerou“. Pořídíte je ve většině drogerií.

Poslední možností, jak vyčistit interiér auta od plísně, je ozon. Účinné antimikrobiotikum, které díky svému oxidačnímu účinku dokáže zneškodnit bakterie, plísně, kvasinky, parazity a viry, nezanechává žádné stopy ani zápach, který mohou vytvářet chemické dezinfekční prostředky.

Deodorizační a dezinfekční účinek ozonu je dán jeho silnou oxidační kapacitou, která v plynném skupenství nabízí řadu výhod. Ozon nejen účinně čistí a desinfikuje, ale také zbavuje interiér auta nežádoucího zápachu (plísně, zvířat, jídla a pití, cigaretového kouře apod.). Cena desinfekce interiéru auta ozonem se navíc pohybuje okolo několika stokorun a samotný proces zpravidla nezabere víc než hodinu čistého času.

Zdroj info: Auto Jeremiášova, NanoSpace.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články