PRÁCE 🧰

Jak odpojit autobaterii správně

12. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Základní info k auto-moto bateriím Auto-moto baterie a nabíjení

Odpojení autobaterie není žádná věda. Nevždy je to ale nutné naopak, málokdy je třeba akumulátor odpojit a nechat tak vůz doslova bez energie.

Odpojení autobaterie

Jak správně odpojit autobaterii?

Postup odpojení autobaterie by měl vypadat tak, že prvně odpojíme kostřený tedy minusový pól, poté odpojujeme kladný pól. Pro dobíjení není odpojení autobaterie úplně nutné, výrobci ho většinou maximálně doporučují, málokdy najdete v návodu k autu odpojení jako podmínku nebo nutnost. Teoreticky může nabíjení ohrozit řídící jednotku, což je sice velmi drahá závada, ale nevíme ani o jednom případu, kdy by nabíjení autobaterie řídící jednotku zničilo.

Odpojení baterie auta není vždy nutné

Obecně je lepší nechat auto baterii pro nabíjení zapojenou, nevymaže nastavení řídící jednotky a nastavení autorádia, případně infotainmentu. Některá starší auta navíc nemají ráda dlouhodobější odpojení autobaterie, tzn. třeba na měsíc a více. Může to nevratně poškodit jejich řídící jednotky. Odpojení autobaterie na zimu tedy nemusí být nejlepší nápad, ideálnější je připojit nabíječku přímo na svorky, nechat jí autobaterii dobýt a následně udržovat napětí akumulátoru (tzv. udržovací režim). Takto vydrží autobaterie klidně i několik let, je totiž zajištěno její udržování v optimálním stavu tedy v plném nabití.

Upevnění autobaterie

Odpojení ale není jenom o tom, že ve správném pořadí oddělám dvě svorky. Prvně je třeba odjistit upevňovací systém, který může mít podobu třeba i plastového boxu. Výrobci používají nejrůznější řešení, pokud není přímo patrné, jak systém funguje, je lepší se podívat do návodu k autu. Není špatným nápadem nechat si klíče od auta v kapse, jakmile dojde k odpojení autobaterie, může u některých aut dojít k uzamčení vozidla. Pokud uvnitř necháte klíče, jste tak trochu nahraní.

Za starou autobaterii můžete dostat dost peněz

Pokud jste si skutečně jisti, že baterii chcete vyndat, můžete k tomu mít dva hlavní důvody. Tím prvním je, že již dosloužila a je na vyhození. Zde poradíme snad jenom, abyste ji zkusili odnést někam, kde akumulátory vykupují. Budete se divit, ale v některých specializovaných prodejnách autobaterií dostanete za starou, nefunkční, pro vás prakticky bezcennou auto baterii i několik stovek korun. Druhou možností, proč vyndávat akumulátor je jeho uskladnění. Tady může poradit jenom umístění ideálně do chladného místa, tedy nevytápěné garáže, suchého sklepa apod. Optimální je, připojit baterii na udržovací nabíječku, pokud to není možné, uskladněte ji nabitou. Nejhorší, co pro ní můžete udělat, je dát ji třeba do kotelny, koupelny nebo na jiné teplé místo. Dobře autobaterii nedělá ani vlhkost, primárně je nicméně teplota tím největším zabijákem – urychluje totiž chemickou reakci uvnitř akumulátoru probíhající. Ten tak postupně přichází o energii, nastává sulfatace a degradace spojená se ztrátou kapacity.

Zdroj info: autoaku.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články