PRÁCE 🧰

Kolik stojí baterie do elektromobilu?

30. 7. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Elektromobilita Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Baterie v elektromobilech Auto-moto baterie a nabíjení Vše o elektromobilitě Vše o elektromobilech Baterie v elektrických vozech

Baterie v elektrickém voze a její stárnutí, které si postupně vynutí až výměnu za novou. To je strašák všech, kteří by možná o elektromobilu i uvažovali, ale řeší náklady spojené právě s výměnou baterie.

Kolik stojí baterie do elektromobilu?

Články na téma cena baterie v elektroautech:

  1. Kolik stojí baterie do elektromobilu? - právě čtete
  2. Ceny baterií elektromobilů jdou nahoru
  3. Cena baterie elektromobilu
  4. Kolik stojí výměna baterie v Tesle

Pro začátek dobrá zpráva - ceny baterií neustále klesají. S tím jak automobilky chrlí větší a větší množství elektrických vozů. Cena baterie se obecně přepočítává na cenu za kilowatthodinu kapacity. Zde se považuje za průlomovou částka 100 dolarů za 1 kWh. V přepočtu to vychází na zhruba 2 150 korun za 1kWh. V tomto směru se snaží tlačit ceny hodně nízko zejména Tesla, která se v současné době pohybuje kolem 135 dolarů za kWh. Ani ostatní výrobci ale nezůstávají pozadu, vědomi si faktu, že jinak elektroauta nebudou moci konkurovat v ceně spalovákům.

Příklady cen baterií a výměny:

  • Tesla Model 3 - Ne mnoho, ale několik zákazníků už si výměnou akumulátoru u tohoto vozu prošlo. Za baterii s kapacitou 75 kWh si Tesla řekla 13 500 dolarů (290 tisíc korun). K tomu se musí přičíst i nějaké ty náklady na servis, díly a chladicí kapalinu. Celkově to může vyjít na nějakých 15 tisíc dolarů (320 tisíc korun).
  • Audi e-tron - podle dostupných zdrojů vychází nový akumulátor do e-tronu na 35 tisíc dolarů (750 tisíc korun). Podle posledních informací od českého zastoupení Audi to má být dokonce 38 tisíc dolarů. Práce pak vychází na asi 20 tisíc korun.
  • Nissan Leaf - tady má zákazník na výběr. Pro starší model vyjde originální 40kWh baterka na asi 7 500 dolarů (160 tisíc korun). Dají se ale koupit i kompatibilní baterie za asi třetinu ceny. Což není tak strašné. Výměna vyjde na 10-15 tisíc korun.

Kdy baterku vyměnit?

Otázka výměny akumulátoru se řeší nejčastěji z důvodu poruchy v záruce. Buď se mění jen jeden článek, nebo se mění akumulátor komplet. Záruka většinou pokrývá 5-8 let provozu, společně s nájezdem, po který výrobce garantuje, že kapacita neklesne třeba pod 80 %. Pokud ale uživatel často vybíjí baterku úplně, záruka obvykle padá.

Málokdy se mění baterie z důvodu nehody. Tak silný náraz, aby se narušila struktura vozu, která akumulátor chrání, totiž znamená obvykle i totální škodu. Výměna po nehodě by byla reálná třeba při proražení ochranného krytu baterky ze spodní strany.

Výměna z důvodu stáří a degradace se dělá jen u opravdu hodně vytěžovaných aut, kde třeba po pěti letech klesne kapacita pod rozumnou mez. Tady je to podobné jako u telefonů - může se začít stávat, že třeba vůz ukazuje ještě 15 % nabití a najednou to spadne na nulu. V případě, že je ale elektromobil třeba osm let starý, je otázka, jestli se nevyplatí spíš pořídit nový.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články