PRÁCE 🧰

Máte v autě vonný stromeček? Pozor na pokutu

21. 2. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Za vonný stromeček, kameru nebo třeba držák na mobil hrozí řidiči vysoké pokuty. Důvod je jednoduchý – omezení výhledu z vozu.

Pokuta za vonný stromeček? Ano, je to možné

Pokud se řadíte mezi motoristy, kteří mají na vnitřním zpětném zrcátku nějaký předmět, zbystřete. Policejní hlídka vás totiž může v krajním případě i pokutovat. Kamery, držáky na telefon nebo třeba vonné stromečky totiž podle aktuálně platné legislativy České republiky omezují řidiči výhled z vozu.

Policejní hlídka může řidiči uložit pokutu za technicky nezpůsobilé vozidlo. Samozřejmě vždy záleží na tom, na jakou hlídku motorista zrovna narazí. Některou to nemusí zajímat vůbec, jindy to ale může být obrovský problém. Někdy řidič vyvázne jen s domluvou, onehdy to ale může být i nemalý finanční postih. Platí ale, že vždycky tomu může řidič pomoci i svým vlastním chováním. I policisté jsou jenom lidé a ve valné většině případů je s nimi domluva lidská. Každý však může narazit i na výjimky, a proto je lepší podobným problémům v praxi předejít.

Jak je to se zorným polem řidiče?

Policie k zornému poli řidiče uvádí, že na čelním skle auta by v ideálním případě nemělo být vůbec nic. Aby tedy bylo vše podle pravidel, neměly by se na čelním skle nacházet žádné předměty, které řidiči brání ve výhledu. Týká se to tedy třeba i nejrůznějších křížků, již zmiňovaných vonných stromečků nebo třeba rukavic. Během nedávné koronavirové pandemie měli motoristé tendenci si na vnitřní zpětné zrcátko přidělávat roušku nebo respirátor.

Řidiči by tedy měli brát v potaz, že přítomnost nějakého předmětu na čelním skle může být ze strany policejní hlídky označena za vážnou závadu. V praxi jde o jakoukoliv překážku v poli přímého výhledu řidiče směrem dopředu v úhlu 180 stupňů, která má tendenci narušovat výhled dopředu či do stran. V takovém případě je třeba myslet na to, že se jedná o porušení zákonných norem.

Policejní hlídka může takový přestupek na místě ohodnotit finanční pokutou ve výši dva tisíce korun. Pokud by řidič na místě s takovou pokutou nesouhlasil, ve správním řízení se může vyšplhat až na částku 2 500 korun. O body se ale řidiči zatím obávat nemusí.

Možné ohrožení chodců nebo cyklistů

Pravdou každopádně je, že předměst umístěný na čelním skle či zavěšený na zpětném zrcátku může v krajních případech zastínit třeba i chodce nebo cyklistu. V takovém případě by hrozily nemalé problémy, které se v krajní situaci mohou dotknout i lidského zdraví.

Kam tedy umístit palubní kameru?

Pokud řešíte, kam tedy umístit palubní kameru tak, aby policejní hlídka nezpozorovala porušení pravidel, tak je to poměrně jednoduché. Ideální je, když ji jako řidiči umístíte nahoru uprostřed čelního skla hned za zpětným zrcátkem. Tedy na takové místo, kde není vidět.

Velká část motoristů má zároveň palubní kameru umístěnou také na palubní desce. Každý ale musí opět myslet na to, že taková kamera nesmí zasahovat do čelního skla.

A co papírová dálniční známka v zahraničí?

Jestliže se chcete v blízké době vypravit do zahraničí a víte, že budete kupovat papírovou dálniční známku, tak se řiďte návodem, který ke známce povětšinou obdržíte. Díky tomu jasně zjistíte, kam je možné papírovou dálniční známku nalepit. Pokud návod při nákupu neobdržíte, v nejčastějších případech půjde o levý horní roh čelního skla. Tam má totiž většina vozů sluneční clony.

Zdroj info: Zákony pro lidi.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články