PRÁCE 🧰

Výše pokuty za jízdu na červenou

28. 4. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Rušné město je plné semaforů a řada z nich má na sobě radary i kamery. Ne na každém se skrývá zákeřný sledovatel, který zaznamená prohřešky při jízdě na červenou. Pokud se tak ale stane, počítejte s mastnou pokutou.

Pokuta za jízdu na červenou

Kdyby se konala anketa, na téma dopravních přestupků, nejspíše by jedno z předních míst vyhrála tutově jízda na červenou. Ostatně tipující by nebyli daleko od pravdy, neboť právě tento přestupek je druhým nejčastějším, který páchají čeští řidiči. Zároveň se jedná o jeden z nejpřísněji pokutovaných přestupků.

Existuje veřejný seznam od technické správy, na kterém naleznete všechny semafory v Praze, které na červenou chytají. O jaké křižovatky se jedná, si můžete přečíst v následující tabulce. Nutno ale podotknout. To, že ostatní křižovatky jsou relativně bezpečné pro pachatele přestupků, neznamená, že byste měli ohrožovat sebe nebo své okolí nebezpečnou a nepovolenou jízdou právě na červenou.

Seznam adres semaforů v Praze, kde si dát pozor na průjezd na červenou
Číslo SSZMístoČíslo SSZMísto
0.612aČernokostelecká - Průmyslová5.529Plzeňská - Jeremiášova
2.029Sokolská - Ječná5.569K Barrandovu - Lamačova
2.069Legerova - Rumunská5.974K Barrandovu - Ke Smíchovu
3.321Koněvova - Želivského6.122Bělohorská - Kukulova
2.029Ječná - Sokolská6.159Evropská - Alžírská
4.449Chilská - Opatovská8.278Střelničná - Ďáblická
4:450Generála Šišky - Československého exilu9.223Poděbradská - Kbelská
5.018Jiráskův most - Janáčkovo nábřeží9.297Kolbenova - Kbelská
5.498Bucharova - Pekařská9.611Českobrodská - Mladých Běchovic
5.499K Barrandovu - K Holyni

Pokud se stane, že budete u dopravního přestupku přistiženi policistou nebo vás vyfotí kamera, pak počítejte se sankcí do 5000 korun – pokud se přestupek dostane do správního řízení. Na místě je pokuta za jízdu na červenou poloviční. Nicméně finanční sankcí to nekončí, pokračuje to přičtením 5 trestních bodů do bodového konta řidiče. Navíc, pokud tento přestupek řidič spáchá vícekrát do jednoho roku, čeká ho přísnější pokuta 4000 až 7500 korun a k tomu navíc zákaz řízení až na šest měsíců.

Nedoporučujeme se ani vymlouvat. Pokud jste si vědomi, že jste na červenou projeli, přestože jste neměli, raději přiznejte barvu. Navíc řeči typu, že jste nestihli zabrzdit by vás příliš neosvobodily. Ba naopak.

V legislativě se jasně píše, že řidič musí přizpůsobit jízdu tak, aby před varovným oranžovým světlem stihl zabrzdit a nepokračoval tak křižovatkou již na červené světlo. Před oranžovou raději zpomalte, než že dupnete na plyn. Můžete tímto počinem ohrozit více životů, než by vám v první chvíli vůbec došlo.

Zdroj info: Policie ČR, silniční zákon.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články