PRÁCE 🧰

Za odmítnutí dechové zkoušky hrozí mírnější tresty možná naposled

13. 12. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Dechová zkouška Testery pro řidiče

Alkohol za volantem patří k jedněm z nejnebezpečnějších prohřešků proti pravidlům. Podle statistik každá desátá oběť nehody zemřela kvůli přítomnosti alkoholu v krvi u řidiče. Co hrozí, pokud za volant pod vlivem přece jen usednete, ale dechovou zkoušku odmítnete?

Odmítnutí dechové zkoušky v roce 2022: Co hrozí řidičům pod vlivem?

Články na téma dechová zkouška:

  1. Odmítnutí dechové zkoušky
  2. Kdo všechno může provádět dechovou zkoušku
  3. Lze oklamat alkoholtester?
  4. Odmítnutí dechové zkoušky v roce 2022: Co hrozí řidičům pod vlivem? - právě čtete
  5. Za odmítnutí dechové zkoušky čekají řidiče tučné pokuty
  6. Jak oklamat alkoholtester? Těžko!

Dechová zkouška na alkohol v kompetenci policie i zaměstnavatele

Z ustanovení § 5 odst. 1 písm. f) zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen silniční zákon) vyplývá, že je řidič vozidla povinen se na výzvu policisty, příslušníka Vojenské policie, zaměstnavatele, ošetřujícího lékaře nebo strážníka obecní policie podrobit vyšetření podle zvláštního právního předpisu ke zjištění, zda není ovlivněn alkoholem.

Odmítnutí dechové zkoušky v roce 2022: Co hrozí řidičům pod vlivem?

Odmítnutí dechové zkoušky praktikuje zhruba každý čtvrtý řidič

V případě, že jako řidič odmítnete vyšetření na přítomnost alkoholu v krvi absolvovat, dopustíte se přestupku podle ustanovení § 125 odst. 1 písm. d) silničního zákona, který je v roce 2022 sankcionován pokutou 25 000 Kč až 50 000 Kč, sedmi trestnými body a zákazem řízení motorových vozidel na 1 rok až 2 léta. Pokud navíc jako řidič dechovou zkoušku odmítnete, bude se trest automaticky řešit ve správním řízení.

Orientační dechová zkouška je odmítána zejména podnapilými řidiči

Nezodpovědní řidiči, kteří na silnice vyrážejí pod vlivem alkoholu, si nicméně moc dobře uvědomují, že odmítnutí dechové zkoušky je pro ně výhodnější, než kdyby nadýchali více než 1 promile. V takovém případě se už jedná o trestný čin, jehož následkem je podmíněný či nepodmíněný trest, který může činit až 1 rok vězení.

Pokud navíc řidič pod vlivem alkoholu někoho zraní nebo usmrtí, hrozí mu až tříleté vězení, milionové pokuty a až desetiletý zákaz řízení. Pokud by se nově chtěli řidiči dechové zkoušce vyhnout, od roku 2024 na ně bude pravděpodobně pohlíženo, jako by jim byla v krvi zjištěna maximální hodnota alkoholu.

Odmítnutí dechové zkoušky v roce 2022: Co hrozí řidičům pod vlivem?

Odmítnutí dechové zkoušky a odběru krve se bude trestat tvrději

Za odmítnutí podrobit se dechové zkoušce bude nově dle novely zákona o silničním provozu hrozit pokuta 25 000 až 75 000 Kč a zákaz řízení od 18 do 36 měsíců. „V novém bodovém systému, který již brzy představíme, se zaměříme na přísnější postihy pro opilé řidiče. Chceme ale také vymýtit častý nešvar, kdy někteří piráti silnic využívají kličky v zákoně a odmítají absolvovat dechovou zkoušku na alkohol,“ vysvětluje Ministerstvo dopravy. Novela by měla platit od roku 2024.

Zdroj info: Octavia Club, Ministerstvo dopravy, Deník.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články