PRÁCE 🧰

Jak lze oklamat alkoholtester

16. 12. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Dechová zkouška Testery pro řidiče

Velmi často se lze setkat s nejrůznějšími mýty ohledně toho, jestli lze nebo nelze oklamat test na alkohol v dechu, potažmo na drogy. Ne všechny jsou pravdivé.

Lze oklamat alkoholtester?

Jak funguje alkohol v těle?

Prvně je asi nejlepší si říct, jak měření alkoholu z dechu funguje na straně těla. Tedy po ten okamžik, kdy obsah plic přechází z ústní dutiny trubičkou do útrob přístroje Dräger.

Ve chvíli, kdy se napijete alkoholu, dostane se tato kapalina do žaludku a následně do tenkého střeva. Stěnami těchto orgánů se alkohol dostává do krve a přechází tedy ze soustavy trávicí do soustavy cévní. Krev projde játry, která ji pomocí alkoholdehydrogenázy alkoholu zbavují. Samozřejmě ne kompletně, ale postupně, ostatně krev s obsahem alkoholu se do tohoto orgánu podívá ještě mnohokrát, než bude kompletně vyčištěna. Tak jako tak nyní krev velmi efektivně rozvede alkohol do všech orgánů, včetně plic.

Co se děje v plicích

Plíce slouží k okysličování krve, která pak kyslík rozvádí tělem k buňkám. A buňky se zase potřebují zbavovat oxidu uhličitého. Ten se prostřednictvím plic dostává z krve do dechu, kam se vlastně vypařuje. Jenže vy máte teď v krvi ještě jednu látku, která se velmi dobře umí vypařovat - alkohol. A tak se krom oxidu uhličitého v dechu objeví i tato složka.

Víme tedy, jak to zhruba funguje v těle. K tomu, abychom věděli, jestli lze nebo nelze měřicí přístroj oklamat je dobré vědět, že elektrochemický alkoholtester měří obsah alkoholu v určitém objemu plynu. V našem případě plynu, který je složen z oxidu uhličitého, kyslíku, dusíku a samozřejmě odpařeného alkoholu. Jenomže plíce mají nějakou limitní schopnost odvést z těla v určitém čase určité množství plynů. Pokud zvedneme množství vzduchu, který budeme vdechovat a vydechovat, tyto plyny generované tělem (oxid uhličitý a alkohol) se v podstatě naředí.

Jak oklamat alkoholtester?

Může se tedy zdát, že klíčem k oklamání policejního alkoholtesteru by mohla být hyperventilace, tedy zrychlené dýchání. Jenže ono to není tak jednoduché, protože se zrychlením dechu se nám zároveň začne zvyšovat i tep. Krev proudí rychleji všemi orgány, včetně plic, kde se tím pádem bude odpařovat do jisté míry větší množství plynů.

K tomu, abychom mohli výsledek měření alkoholu z dechu alespoň částečně zkreslit, je tedy teoreticky možné před samotným měřením několikrát velmi rychle po sobě nadechnout a vydechnout s tím, že poslední výdech jde do měřicího přístroje. Pointa je v tom, že se nestihne dostatečně rychle zvednout tepová frekvence na nějakou vyšší hladinu, kde by mohl být tento postup už kontraproduktivní.

Realita může být odlišná

V praxi ale těžko říct, jak tohle bude fungovat. Vyzkoušené to nemáme a popravdě by přítomný policista sledoval dost možná spíš tragikomedii, kdy se člověk pod vlivem snaží oklamal alkoholtester, aby následně stejně nadýchal a musel na krevní test. Policejní Drägery jsou totiž natolik přesné, že pořád nějaký ten alkohol v dechu zkrátka změří.

Rozumné minimum se neřeší

Je tu ale ještě jeden faktor - policie sama uvádí, že pokud při kontrole opakovaně nadýcháte do 0,24 ‰ a zároveň se nedoznáte k tomu, že jste požili alkohol, bude o věci proveden pouze úřední záznam (v podstatě se nic nestane). Proč? Protože jistá fyziologická hladina alkoholu v krvi může být zcela normální a ani vyšetření krve by nemohlo prokázat, že dotyčný požil...

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články