PRÁCE 🧰

Oklamat alkoholtester v praxi nelze

13. 4. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Dechová zkouška Testery pro řidiče

Spousta řidičů nad tím již nepochybně přemýšlela. Jde alkoholtester nějak oklamat? Je způsob, jak třeba snížit naměřenou hodnotu nebo jak nadýchat nulu i přes alkohol v krvi?

Oklamat alkoholtester v praxi nelze

Jak funguje policejní alkoholtester?

Policie u nás používá dva testery, a to Dräger 6820 a Dräger 7510. Jsou to poměrně sofistikovaná zařízení, které měří alkohol pomocí elektrochemického senzoru, který se nedá ovlivnit ničím jiným, než alkoholem. Neměří hašlerky ani žádné jiné chemikálie, ústní voda bez alkoholu ho rovněž nerozhodí.

Jak funguje lidské tělo?

Pakliže se vám dostane alkohol v podobě nápoje do dutiny ústní a spolknete ho, putuje následně do žaludku a tenkého střeva, kde se vstřebává do krve. Klíčový je enzym alkoholdehydrogenáza (zkratka je ALDH2), který je v menším množství obsažen u mužů v žaludku a játrech, u žen jen v játrech. Jakmile krev doputuje do jater, která fungují v tomto případě jako filtr, začne odbourávání alkoholu. Každý průchod krve přes ně znamená, že alkoholdehydrogenáza přemění část molekul ethanu na molekuly acetaldehydu. Jak krev cirkuluje, enyzym ALDH2 pokaždé malou trošku alkoholu přemění a tím sníží hladinu alkoholu v krvi.

Důležitá věc – odbourávání alkoholu je proces lineární, má určitou rychlost a ta se nemění. Ovlivnit ji lze maximálně třeba procházkou nebo nějakým posílením srdeční aktivity, které přinese rychlejší cirkulaci krve. Nepředstavujte si ale, že uběhnete sprintem 200 metrů a snížíte si tak hladinu v krvi o polovinu, tak to opravdu nefunguje.

Co rozhodně nefunguje?

Pakliže přijde policista s alkoholtesterem, nemáte moc šanci měření ovlivnit. Existují různé lidové pověry, například o měděné minci v ústech, což je samozřejmě hloupost. Případně že žvýkačka umí ovlivnit dech a osvěžit ho, z čehož má snad policejní alkoholtester Dräger být zmatený a naměřit méně. I to je samozřejmě naprosto stupidní rada. Hospodské povídačky tvrdí, že pomáhá hyperventilovat chvíli před měřením. Proti tomu mají alkoholtestery ochranu, potřebují určité rozpětí objemu vzduchu, které do nich jde, pokud je to méně nebo více, vyhodnotí měření jako chybné. Nehledě na fakt, že policista bude mít možná tendence vám spíš volat sanitku, když vás zastaví a budete funět jak Zátopek v cíli.

Takže ne, opravdu alkoholtester neoklamete, nevěřte žádným takovým radám. Historie alkoholismu nezná jediný případ, kdy by se to někomu povedlo. Co je trochu matoucí, jsou takové ty opravdu nejlevnější testery, které měří skutečně spíš náhodné hodnoty. Ani ty oklamat nelze, ty klamou samy o sobě.

Zdroj info: alkozona.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články