PRÁCE 🧰

Domácí test na drogy - spolehlivost a cena

8. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat test na drogy Základní info k testerům drog Testery pro řidiče

Řízení pod vlivem návykových látek je zákonem zakázáno. Jenže, pokud patříte třeba mezi rekreační uživatele marihuany, můžete se dopustit tohoto deliktu velmi snadno a dost možná i nevědomky. Jakousi alespoň částečnou jistotu představuje orientační test na drogy, který ideálně stejné nebo podobné, jako používá PČR.

Domácí test na drogy, jaká je jeho spolehlivost?

Orientační test na drogy není tak jednoznačný

U testů na drogy je to poměrně složité a rozhodně to není tak jednoduché, jako u alkohol testerů. Tam totiž lze poměrně dobře pomocí přístroje a opakovaného měření prokázat, že výsledek má nějakou hodnotu a že dotyčný alkohol požil. Následné vyšetření krve/moči pak odhalí přesnou hodnotu a tím je v podstatě vše prokázáno. Avšak policejní testy na drogy tak úplně spolehlivé nejsou a sem tam se stane, že někomu vyjde pozitivně metamfetamin, ale v nemocnici se pak ukáže, že dotyčný si před jízdou nic zakázaného "nešlehl".

Domácí test na drogy postrádá ověření hodnot

U domácích testů je většinou ten problém, že člověk si nemá, jak ověřit přesnou hodnotu. Navíc i jednotlivé látky zůstávají v těle rozdílně dlouhou dobu. Třeba kokain může vyjít už druhý den negativně. Ale pokud někdo dlouhodobě a intenzivně užívá marihuanu, tak po posledním jointu mu může THC kolovat v těle i přes měsíc. A aby to nebylo vůbec jednoduché, tak se liší i doba, po kterou lze detekovat danou drogu z moči od doby, po kterou ji lze najít v krvi.

Pochybná spolehlivost drogových testerů

A pak jsou tu samotné drogové testery, u kterých není výsledek vždy úplně jednoznačný - tester neukáže ano/ne, ale někdy to je spíš takové "poloviční ano". Když se k tomu přidá ještě třeba nedůvěra mezi rodičem a dítětem, je na falešná obvinění zaděláno. Proto domácí test na drogy může posloužit pro nějaké orientační měření, ale rozhodně bychom na něj stoprocentně nespoléhali. Jeho spolehlivost je 90-95 %. To znamená, že jeden z 10 až 20 výsledků je špatný.

Tester drog a cena

Cenově vycházejí testery na drogy vcelku levně. Na zjištění extáze, pervitinu a metamfetaminu si vystačíte s testem na drogy, který vyjde na nějakých 60-150 korun. Dražší drogový tester, takříkajíc "na všechno", tedy na amfetamin, metamfetamin, benzodiazepin, kokain, marihuanu a opiáty pořídíte o něco dráž a jeden vyjde na dvě stovky, ale klidně taky na pětistovku. Dostupné jsou ve většině lékáren, případně se dají objednat přes internet.

Zdroj info: drogovaporadna.cz, zkušenosti redaktorů.
Zdroj médií: Depositphotos.
Rudolf Malý

Autor článku
Rudolf má rád dobré jídlo, sport a nekorektní humor. Nebrání se elektromobilitě, ale taky jí nijak zvlášť nefandí. Ve volném čase se rád vrtá v autech a obecně vlastně v čemkoliv.

Podobné články