PRÁCE 🧰

Jaké jsou nejspolehlivější drogové testy

10. 12. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat test na drogy Základní info k testerům drog Testery pro řidiče

Problematika drogových testů je poměrně komplikovaná a složitá. Navíc, jak ukazují zkušenosti, ne vždy testy fungují, jak mají.

Nejspolehlivější testery na drogy

Největší kauza kolem testů na drogy se týká testů DrugWipe, které používá Policie České republiky. Nikdo vlastně netuší pořádně, proč se to děje, ale zhruba v jednom z deseti případů se ukáže falešná pozitivita na amfetamin/metamfetamin. To by nebylo až tak hrozné, jenže zkázu většinou dokoná úřednický aparát a všemožné lhůty.

Jak to chodí v praxi

Průběh je většinou víceméně podobný. Nic špatného netušící řidič je zastaven policejní hlídkou, absolvuje běžnou kontrolu a policista po něm chce i test na jiné návykové látky. Slušný řidič, vědom si toho, že nic takového neužívá, souhlasí. Jenže po deseti minutách se mu orosí čelo, když je konfrontován s tím, že tester drog vyšel pozitivně a je třeba udělat rozbor z krve nebo z moči v nemocnici.

Řidičský průkaz si ale policista musí ponechat, protože takový je správný postup. Celou věc musí oznámit magistrátu, který to bude řešit jako přestupek. V nemocnici se řidič podrobí vyšetření, na jehož výsledek se bude minimálně týden čekat, na policejní stanici musí přetrpět sepisování protokolu, ale domů už sám řídit samozřejmě nemůže. Musí si někoho zavolat a potupně tedy své okolí seznámit s tím, že je podezřelý z řízení pod vlivem drog.

Po několika dlouhých týdnech mu magistrátní úředník neochotně vrátí řidičský průkaz, protože se vlastně nic špatného prokázat nepodařilo. Jenže mezitím už třeba řidič přišel o práci, protože ho dost možná řízení auta živí. Nebo jenom musela všechny pojížďky vyřizovat manželka a on musel vstávat každé ráno o hodinu dřív, aby stihl autobus, protože autem do práce jezdit nemohl. Logicky je tedy naštvaný, ale nějakého odškodnění se může domáhat možná tak u soudu, což stojí nemalé finanční prostředky a výsledek je nejistý. Ano i toto se může u nás velice jednoduše stát.

Stoprocentní test na drogy neexistuje

Najít spolehlivé drogové testery je prakticky nemožné, protože stejně jako v případě alkohol testeru je průkazné jenom lékařské vyšetření, kdy se ověřenými postupy analyzuje moč nebo krev. Nicméně proto, aby se zmenšila pravděpodobnost falešné pozitivity, je dobré držet se několika zásad.

  • Správné skladování - všechny testy mají v návodu napsaný správný způsob skladování. A to je možná něco, co policie tak úplně nedodržuje. Problematický DrugWipe 5 S se má skladovat v teplotách od 2 do 25 °C. Upřímně si neumíme moc představit, že by tomu tak v reálu bylo.
  • Správné používání - opět něco, co je popsáno v návodu, ale ne vždy je jednoduché to dodržet. Kromě rozsahu teplot tam může mít vliv i mrholení nebo dokonce déšť.
  • Expirace - doba trvanlivosti hraje obrovskou roli a po jejím uplynutí nelze zaručit, že test bude fungovat správně.

Zdroj info: internet.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články