PRÁCE 🧰

Policejní testy na drogy - odmítnutí a pozitivní výsledek

26. 11. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat test na drogy Drogy za volantem Testery pro řidiče

Jak se už několik let ukazuje, policií používané testy nejsou příliš spolehlivé a zhruba v 10 % případů ukazují falešně pozitivní výsledek. Konkrétně na amfetamin/metamfetamin.

Policejní testy na drogy - odmítnutí a pozitivní výsledek

Články na téma drogové testy:

  1. Test na drogy
  2. Drogové testy z potu, z vlasů, ze slin a moči
  3. Policejní testy na drogy - odmítnutí a pozitivní výsledek - právě čtete
  4. Nejspolehlivější testery na drogy
  5. Lze oklamat test na drogy?
  6. Domácí test na drogy, jaká je jeho spolehlivost?

10 % falešně pozitivních testů

Situace ve stručnosti vypadá asi následovně: policie vás zastaví s požadavkem na absolvování vyšetření slin pomocí jednorázového testu DrugWipe. Vědomi si toho, že drogy neužíváte se ochotně vyšetření podrobíte a překvapivě vyjde pozitivně na již v úvodu zmíněný amfetamin a metamfetamin. V ten moment vám policista oznámí tři věci - byl vám zadržen řidičský průkaz, váš přestupek půjde do správního řízení a vyzve vás k tomu, abyste se podrobili vyšetření krve/moči. V nemocnici vám odeberou pravděpodobně obojí a následně ještě strávíte několik hodin na policejní stanici, kde bude potřeba vše zaprotokolovat.

Domů odjíždíte jako spolujezdec, bez řidičského průkazu a s vědomím, že si ho budete muset zpět v podstatě vybojovat ve správním řízení, kde fungují určité lhůty. Potrvá to měsíc, ale třeba taky čtvrt roku, kdy se holt musíte obejít bez řízení. Poté, co tohle všechno absolvujete, se sami sebe budete ptát, jestli jste se tomu nemohli nijak vyhnout, jestli jste nemohli třeba test odmítnout.

Nelze tomu zabránit

Bohužel, výše uvedené je asi nejlepší možná varianta. Odmítnutí testu na alkohol/návykové látky by situaci jenom zhoršilo. Tam už by došlo na konkrétní trest, který by byl odebrání řidičského průkazu na 12 až 24 měsíců, 7 trestných bodů a pokuta ve výši 25 - 50 tisíc korun. Proto v případě, kdy jste si skutečně jisti, že jste nepožili nic špatného, trvejte na vyšetření v nemocnici.

Na vyšetření v nemocnici trvejte

Lze se setkat i s nepříliš korektním jednáním ze strany policisty, který třeba tak úplně netrvá na vyšetření krve/moči. Může to proběhnout třeba tak, že dá řidiči jakoby vybrat: „Takže vy požadujete lékařské vyšetření, nebo ne?“ Což by si dovolit neměl, nicméně neznalý řidič může velmi snadno udělat chybu a ve stresu odmítnout. Následky pak pro něj budou o to horší, ale policista si celou práci zkrátil a ve správním řízení bude na řidiče pohlíženo automaticky jako na ovlivněného alkoholem/drogami.

Stát situaci neřeší

Řidiči jsou tak v případě prokazatelně špatně fungujících testů na drogy vystaveni riziku falešné pozitivity a s tím spojených následků. Bohužel, ani policie, ani Ministerstvo vnitra, ani vláda se nemají k tomu, aby tuto situaci nějak řešili. Řidič se tak musí „spokojit“ pouze s tím, že správní řízení pravděpodobně vyhraje, na základě výsledku z vyšetření krve a moči. Jestliže je ale řízení třeba jeho obživou a přijde mezitím o práci, nikdo mu nepomůže a musí se obrátit na soud. 

Přestupek s alkoholem

U alkoholu je to ještě malinko jinak, tam lze operovat s tím, že v případě, kdy řidič ví, že požil a nadýchal by pravděpodobně přes 1 promile, tak je nejvýhodnější odmítnout jak dechovou zkoušku, tak vyšetření v nemocnici. Řízení s hladinou alkoholu v krvi přesahující 1 promile je totiž trestným činem, kdežto odmítnutí dechové zkoušky je pouze přestupkem.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články