PRÁCE 🧰

Test rychlosti odbourávání alkoholu muž vs. žena

14. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Odbourávání alkoholu Testy alkohol testerů Testery pro řidiče

Víte, že se dost významně liší doba, po kterou odbourávají alkohol muži ve srovnání s ženami? Je to způsobeno více faktory a svou roli zde sehrála i evoluce.

Test rychlosti odbourávání alkoholu

Rychlost odbourávání alkoholu u muže a ženy

Určitě to znáte - popíjí se a ženy se obvykle buď krotí s alkoholem více než muži a pokud ne, jsou opilé rychleji. Samozřejmě existují výjimky, ale obecně toto pravidlo platí a je dokonce vědecky podložené. Ať se o emancipaci snažíme sebevíc, tedy je zkrátka výhoda na straně silnějšího pohlaví. Má to více důvodů.

Evoluce nás stvořila odlišné, protože jsme se v životě museli potýkat s různými druhy nástrah. Muži tak například očima lépe registrují pohyb, kdežto ženy zvládnou lépe rozlišit barvy. To má jednoduché vysvětlení - muž byl ten, kdo vyhlížel táhnoucí stáda, případně musel při lovu reagovat na pohybující se hrozbu a žena mezitím sbírala bobule a musela rozlišovat mezi jedlými a jedovatými. Podobně je to třeba i se sluchem a čichem. Lidská těla jsou zkrátka přizpůsobena a "upravena" evolucí.

Odbourávání alkoholu v těle - ženy mají více tuku a méně vody

Ženám to ale přináší i výhodu v podobě vyššího podílu tuku v těle, na druhou stranu mají ale méně vody (žena zhruba 52 %, muž 61 %). Když se táhnete s kmenem v mrazivé zimě, tak je super mít nějaký tuk navíc, ze kterého může tělo čerpat, ale jakmile zasednete k lahvi alkoholu, tak je výhoda v čudu, protože tuk alkohol nerozpustí, ani nenaředí. Naopak - zředí se vodou, tedy tím menším množstvím, než mají muži. K tomu připočtěte rozdíl v průměrných hmotnostech mužů a žen - menší hmotnost znamená logicky méně celkového množství vody, jenomže půllitr piva je pro obě pohlaví stejný.

Pro odbourávání alkoholu v těle je klíčový enzym ALDH2

Zásadní rozdíl při odbourávání alkoholu v těle je i v enzymu známém jako alkoholdehydrogenáza, pro který naštěstí existuje zkratka ALDH2. Tento šikovný enzym se vyskytuje v játrech a u mužů i v žaludku. Umí jednu skvělou věc, a to přeměnit molekulu ethanolu na molekulu acetaldehydu. S tím tento enzym začíná v podstatě v okamžiku, kdy se alkohol dostane do žaludku a pokračuje až do úplného vystřízlivění. Jenže ALDH2 mají muži několikanásobně více než ženy, čímž je vysvětleno i to, proč ženám alkohol rychleji "stoupá do hlavy" a déle se s ním jejich tělo vypořádává.

Praktický test rychlosti odbourávání alkoholu

Abychom si to všechno ověřili, při našem testu alkohol testerů jsme měli k dispozici víceméně průměrného muže a průměrnou ženu. Měřili jsme jim hladinu alkoholu v dechu pomocí všech testerů, ale jako referenční jsme zvolili Dräger 7510, který používá i policie. Oba subjekty zkonzumovaly stejné množství alkoholu, konkrétně vína. Následně jsme v časových intervalech měřili, kolik alkoholu v dechu mají.

Rozdíl byl vidět už v první hodině, kdy jsme ženě naměřili skoro dvojnásobek toho, co muži (0,81 ‰ vs. 0,43 ‰). Následně začalo střízlivění a po dvou hodinách byl muž přesně na polovině toho, co žena (0,21 ‰ vs. 0,42 ‰). Po třech hodinách byl muž prakticky střízlivý (0,06 ‰), ale ženské tělo mělo pořád plné ruce práce s odbouráváním alkoholu (0,23 ‰). Počkali jsme další půlhodinu, kdy muž byl zcela bez alkoholu v dechu, ale žena ještě něco málo měla (0,14 ‰). Vítěz pomyslné soutěže ve střízlivění je tedy jasný.

Tabulka odbourávání alkoholu po dvou sklenkách vína

Tabulka odbourávání alkoholu
Doba Muž (89 kg)Žena (63 kg)
po 1 hod. 0,43 ‰ 0,81 ‰
po 2 hod.0,21 ‰ 0,42 ‰
po 2,5 hod. 0,11 ‰ 0,30 ‰
po 3 hod. 0,06 ‰ 0,23 ‰
po 3,5 hod. 0,00 ‰ 0,14 ‰

Zajímá vás, jak v tomto praktickém testu dopadly další alkohol testery, které bežně seženete v prodeji? V redakci jsme provedli komplexní test osmi alkohol testerů, u kterých jsme otestovali také odchylku rychlosti odbourávání alkoholu oproti referenčnímu policejnímu alkohol testeru Dräger 7510.

Zdroj info: redakce, provedený test.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.

Podobné články