PRÁCE 🧰

Jaký hasící přístroj do auta a kam jej připevnit?

24. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Hasicí přístroj je taková ta věc, která většinou dlouhá léta slouží tak nějak nepovšimnuta, skoro až zapomenuta. V okamžiku, kdy ho potřebujete, je ale k nezaplacení a budete si tisíckrát děkovat, že jste do něj investovali. 

Jaký hasící přístroj do auta

Články na téma příslušenství aut:

  1. Příslušenství do auta - jaké si pořídit?
  2. Zahrádka na auto a výhody, které vám přinese
  3. Plachta na auto: Jaká je pro vás nejlepší?
  4. Jaký hasící přístroj do auta a kam jej umístit? - právě čtete
  5. Jak vyrobit zvedák na auto, pokud ho nemáte k dispozici - již brzy

Hasící přístroj do auta je sichr

V rámci Evropy dokonce existují země, kde je hasicí přístroj v autě povinnou výbavou. U nás tomu tak není, ale je samozřejmě možné ho ve voze mít. Z hlediska bezpečnosti to lze rozhodně doporučit, nemusí koneckonců posloužit jen vám, ale můžete tím pomoci někomu zachránit auto nebo i zdraví. I když se požár nepodaří zcela uhasit, může i jen jeho zpomalení do příjezdu profesionálních hasičů dost zachránit.

Jaký hasící přístoj do auta?

Moc nespoléhejte na takové ty nejrůznější hasicí spreje, tím toho skutečně moc neuhasíte. Hasiva je v takovém spreji dost málo, většinou 500 ml nebo i méně. Jakýkoliv oheň s ním uhasíte jen v zárodku a vyvolává spíš jakýsi falešný pocit bezpečí, který si kupujete za cenu několika málo stokorun. Daleko lepší jsou hasicí přístroje s obsahem hasiva jeden nebo dokonce dva litry. Ty koupíte i za cenu do pětistovky (připlaťte si za dvoulitrový, vyplatí se to) a zvládnou zlikvidovat i docela solidní oheň.

Ideální místo a jak připevnit hasící přístoj do auta

V autě se nejvíc hodí hasicí přístroj práškový, který poslouží na likvidaci požárů třídy A,B a C (požáry pevných látek, požáry kapalin a požáry plynů). Dejte si ale záležet s jeho umístěním, takový hasičák něco váží a pokud se uvolní v případě nehody, je to velké nebezpečí pro posádku a nejen pro ni. Některé automobilky, které za příplatek dodají auto s hasicím přístrojem, je montují na konstrukci sedačky, na její přední stranu a jakoby pod, aby nezavazel v interiéru. Přístroj je tak rychle po ruce a upevnění je dimenzované i na případný náraz. Takové řešení se dá udělat i dodatečně, pro některá vozidla značky Škoda je dostupný držák, který se namontuje na sedadlo právě z té přední strany. O něco hůře přístupný je hasičák v kufru, kde navíc hrozí jeho zaházení zavazadly nebo třeba nákupem.

Tipy na hašení hořícího auta

Ve chvíli, kdy k požáru dojde, neváhejte a ihned zastavte vozidlo za krajnicí. Vyžeňte posádku ven a s hasicím přístrojem v ruce se pusťte do boje s ohněm, ideálně za současného volání na linku 112. Nejčastěji bude jeho původ pod přední kapotou. Tu rozhodně neotevírejte, abyste nepustili k ohni vzduch (resp. kyslík), jen ji lehce pootevřete a haste malou škvírou. Až v okamžiku, kdy jste si jisti, že je oheň víceméně pod kontrolou, můžete ji naplno otevřít a definitivně požár dohasit. Tou dobou by již měli být na cestě k vám hasiči, kteří vozidlo zkontrolují a zabezpečí proti dalšímu případnému hoření. Pokud to zvládnete, můžete do jejich příjezdu sami odpojit baterii.

Vznikne-li požár následkem nehody, jsou vaší prioritou lidské životy, ne záchrana majetku. Haste proto primárně prostor pro posádku (je-li oheň rozšířen i tam), snažte se hlavně dostat všechny ven a co nejdále od nebezpečí.

Zdroj médií: Pxhere.

Podobné články