PRÁCE 🧰

Oprava promáčklých dveří a dalších částí u automobilu

11. 8. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Ať už se snažíte sebevíc chránit své auto před promáčklinami, dřív nebo později se bohužel objeví. Promáčklina se může objevit působením počasí, nebo vám může vběhnout zvíře do cesty, nepozorný řidič nebo dokonce i jen dítě s míčem. Pokud nemáte extrémně drahé auto, můžete zkusit opravit (nebo alespoň zmenšit) důlek i doma.

promáčklé dveře u auta oprava

Oprava horkou vodou a zvonem

Ve videu, na YouTube kanále "TeamFamily" se můžeme podívat na jeden z tipů, jak opravit promáčklou karoserii nebo nárazník, aniž bychom museli platit desetitisíce za karosářské práce a lakovnu. Výsledek bohužel není vždy stoprocentní, pokaždé je ale vidět výrazné zlepšení.

K této opravě je potřeba pouze horké vody a zvon na odpady. Z videa jde vidět, že se poškozený bok vozidla nejprve polije horkou vodou a poté na něj majitel vozu přitlačil zvon a prudkým trhnutím ven zmačkaný bok opět narovnal.

Dále na videu můžeme pozorovat poškozený roh nárazníku, přičemž použití zvonu zde nepřipadalo v úvahu. Majitel proto opět roh polil horkou vodou, lehl si pod vůz a rukou vytlačil ohnutý plast opět ven. V případě pravě zmíněného nárazníku lze pozorovat stále drobné promáčkliny, u opravy boku karoserie to však vypadá, že po poškození nezbyly ani památky. Ovšem z kvality videa samozřejmě nemůžeme poznat, zda nedošlo k poškození laku.

Určitě je potřeba zmínit, že tento trik bude s největší pravděpodobností funkční pouze na plastové části karoserie. Ale i tak jej můžete odzkoušet jako "první pomoc", pokud na autě podobnou promáčklinu najdete.

Vysoká teplota srovná plech

Dalším dnešním tipem může být oprava "vysokou teplotou". Drobné důlky lze vyrovnat i zvenku, nesmí se ale nacházet v ostrém zlomu nebo na hraně. Pokud je poškozené místo na rovné ploše, nemusíte díl demontovat, ani lakovat. Pro vyrovnání slouží indukční „tyčinka“, která toto místo na několik vteřin zahřeje na teplotu 200 až 300 stupňů. Poškozené místo se samo srovná díky pnutí plechu. Celá operace je ukončena poklepáním plastovým kladívkem, aby se uvolnilo napětí.

Japonský kutil nakonec

Druhé video pochází z Japonska. Je bohužel staršího data, ale je na něm názorně ukázáno, že opravit si docela dost promáčklý nárazník po nějakém tom městském šťouchanci, můžete sami. Klidně doma na zahradě. Stačí vám k tomu jen fén a kamarád, který do toho půjde s vámi.

Promáčklé místo stačí podle videa zahřívat fénem do doby, než bude celé místo rovnoměrně zahřáté. Pak už stačí jen aby váš kamarád trochu zatlačil a oprava je na světě. K dotvoření "skvělého" výsledku už jen stačí opravit drobné oděrky laku štětečkem s padnoucím odstínem barvy.

I tato oprava lze uplatnit, ale rozhodně více doporučujeme návštěvu servisu, který se opravami promáčklin zabývá profesionálně.

Zdroj médií: youtube.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články