PRÁCE 🧰

Brýle na řízení - tipy a rady pro výběr

5. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Vybíraní dioptrických brýlí na řízení je vždycky velký oříšek. Jaké brýle však vybrat profesionálním řidičům nebo lidem, kteří často řídí v noci?

Brýle pro řidiče: Poradíme, jaké vybrat

Články na téma vybavení řidiče:

  1. Brýle pro řidiče: Poradíme, jaké vybrat - právě čtete
  2. Rukavice na řízení auta
  3. Povolené boty do auta

Brýle pro řidiče, proč jsou důležité?

V dnešní době existuje mnoho filtrů na dioptrické brýle, které vám mohou ještě více zjasnit a vylepšit obraz, který vidíte. Profesionálním řidičům však jde především o to, aby viděli dobře v noci. V době, kdy většina aut má bílá LED světla jsou řidiči mnohem více a nepříjemně oslňování, než v případě žlutých obyčejných světel.

Obecně je dáno, že až 95 % veškerých informací je vnímáno právě očima. V případě snížení ostrosti vašeho zraku, je důležité tento fakt nepodceňovat a neodkladně si zajistit dioptrické brýle. Nedostatek zrakové ostrosti může výrazně prodloužit reakční dobu, když se vyskytnou nebezpečné situace.

Brýle na noční řízení

Pro to, abyste nebyli oslněni od okolních aut naštěstí existují brýle pro jízdu v noci, které snižují intenzitu oslnění díky antireflexní povrchové úpravě čoček. Dále taktéž odborníci doporučují v noci jezdit s brýlemi, které mají odstíny do žluté, případně existují také speciální žluté brýle pro řidiče. Díky žlutému zbarvení vás bílá LED světla protijedoucích aut nebudou tolik oslňovat, barvy se nebudou tolik zkreslovat a zvýší se kontrast. Ve dne je vhodné nosit brýle se zbarvením do hnědé či šedé. V případě vjezdu do tmavších oblastí (lesy, tunely) je dobré brýle sundat. Náhlý přechod do stínu může způsobit chvilkovou dezorientaci, jelikož se čočky musí na tmavé prostředí přizpůsobit.

Brýle na řízení

Důležitým faktorem, podle čeho vybírat brýle pro řidiče je velikost čoček a šířka obrub. Je zásadní, aby brýle neměly výrazně široký rámeček, aby nebylo omezeno boční zorné pole. Dále přes malé čočky bude vaše zorné pole menší. Při vybírání brýlí na řízení je vhodné vybírat brýle velké s tenkými, či žádnými rámečky. Poté je taktéž důležité přemýšlet dopředu, při dopravních nehodách bylo již nespočet případů, kdy při nárazu do čelního skla úlomky brýlí poškodily řidiči tvář. Je nutné vybírat brýle na řízení, které budou odolné a v případě nehody vám nezpůsobí větší zranění.

Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články