PRÁCE 🧰

Správné chování v zúžených úsecích na dálnici vám ušetří čas

21. 5. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Dálnice D1 je nejpostiženější dálnicí v Česku, která zatím v moderní historii nezažila rok, kdy by na ní nebylo dopravní omezení. Zúžené úseky na dálnicích jsou pastí na řidiče, kde si často počkají i několik desítek minut a budou se také tvořit dlouhé kolony. Řidičům se to nemusí zdát, ale dopravní obtíže na cestách lze zmírnit, řádným dodržováním jednoduchých pravidel.

Jak každý ví, vždy když je někde zúžený pruh a opravuje se vozovka, přináší to s sebou i snížení rychlosti v daném úseku - většinou se jedná o postupné snižování (100 - 80 - 60). Na těchto úsecích si dávejte pozor, protože nezřídkakdy se stává, že právě v nich je měřena povolená rychlost. Tak nohu z plynu, ať se vyhnete nežádoucí pokutě.

Pokud trasu často nejezdíte, je vhodné se dopředu informovat, zdali na vámi zvoleném úseku dálnice zrovna neprobíhá oprava. Pak je třeba vyjet s dostatečnou rezervou a nebo zvolit alternativní cestu - tedy objízdnou trasu. Jestliže objízdná trasa nepřipadá v úvahu, pak pozorně sledujte své okolí a zejména dopravní značky. Vhodné je se podle nich řídit, protože když se tak nestane, budete muset výrazně zpomalovat později, čímž zbrzdíte celou kolonu aut za vámi. Řidiči za vámi budou muset nuceně brzdit, a proto se tak často v Praze setkáváme v odpoledních špičkách se stojícími kolonami. Ne kvůli nehodám, ale kvůli špatně reagujícím řidičům.

Za zmíňku stojí si připomenout i pravidlo zipování, které mnoho řidičů - někdy až záměrně - ignoruje. Pokud budete dobře vy i ostatní řidiči tzv. zipovat, pak máte zaručeno, že v koloně nestrávíte dlouhou dobu. Zipování se uplatňuje při jízdě v souběžných pruzích. Řidiči z těchto pruhů umožní řidičům z předjíždějícího pruhu dostat se do toho jejich, a to s pravidlem, kdy se auta budou střídat po jednom.

Často se ale stává, že řidiči jedoucí v průběžném pruhu mají problém pustit řidiče z přípojovacího pruhu, protože jsou názoru, že když oni si museli vystát frontu, tak druhý řidič taky. Není výjimkou ani to, že se do místa pro puštěné vozidlo zařadí téměř okamžitě i druhé vozidlo, které by se správně mělo zařadit až za vaše auto. Zdali se někdy řidiči naučí správně zipovat, je téměř nezodpověditelnou otázkou.

Když se dostanete do oblasti opravovaného úseku, měli byste mít také jasno, ve kterém pruhu pojedete. Ten levý bývá zúžený pouze na 2,2 metru. Pokud tedy máte větší automobil, nebo si nejste jistí, že byste se do takového pruhu vešli, pak raději zůstaňte vpravo a nepokoušejte se ani předjíždět auto před sebou. Prostoru, kam uhýbat, není moc. Raději volte jistotu.

Během průjezdu opravovaného úseku se pozorně věnujte řízení a držte si dvou vteřinový odstup od ostatních automobilů. Jakmile totiž způsobíte nehodu v takovém úseku, zastavíte tím celý provoz a kolona na několik hodin je rázem na světě. Problém to také znamená pro sanitky a policisty, kteří se potřebuju k místu nehody dostat. Proto se dívejte před sebe a hlídejte si zrcátka. Vozidla před vámi mohou znenadání přibrzdit, - včas reagujte.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články