PRÁCE 🧰

Parkování Praha 1 - parkovací zóny a vše o parkovací kartě

1. 10. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Každý, kdo se vydá parkovat na Prahu 1, musí být buď blázen, anebo velký vytrvalec. Jedná se totiž o část města, kde je parkování takřka nemožné. Navíc této městské části vládnou modré zóny.

Parkování Praha 1

Články na téma parkování v Praze:

  1. Parkování Praha 1 - právě čtete
  2. Parkování Praha 2
  3. Parkování Praha 3
  4. Parkování Praha 4
  5. Parkování Praha 5
  6. Parkování Praha 6
  7. Parkování Praha 10

Oblast Prahy 1 se táhne zhruba od Malé Strany až po Staré Město. Ze svého okolí ale neznám příliš odvážlivců, kteří se vydávají do centra města, aby tam zaparkovali. Většina z nich je už poučena, a tak své vozidlo raději odstaví někde jinde, kde nemusí hodiny kroužit kolem dokola a čekat na jedno malé místečko, kam se svým SUV stejně nezajedou, protože se tam nevejdou.

Historické uličky jsou sice krásné, ale ne tolik, když sedíte za volantem. V centru téměř nenaleznete volná parkovací místa, která by nespadala do nějaké zóny - v tomto případě převážně té modré, na některých místech se ale objevuje i fialová (smíšená) zóna, která se vyznačuje především tím, že je hodina stání levnější. Ale ani když máte kartičku invalidy, nemáte v parkování zdaleka vyhráno. 

Kde zkusit zaparkovat?

Pokud chcete ušetřit, tak na Praze 1 to určitě nebude. Jestliže, ale jste připraveni na tučný poplatek a nebudete tam určitě stát celý den, pak můžete zkusit kroužit po historickém centru a modlit se za volné místo. Nejhorší situace s parkováním bývá ráno a dopoledne, přes oběd je to lepší a samozřejmě nejlepší je to pak na podvečer. 

Mimo parkování na ulici, můžete zkusit zaparkovat třeba v nějakém obchodním centru. V této oblasti tak naleznete například Palladium, kde hodina stání stojí 55 korun. Hned naproti Palladia je Kotva, která má rovněž podzemní garáže a za hodinu to zaplatíte stejně a v čase od 20h do 7h ráno je pak cena 30 korun. Garáže v Národním divadle už se naštěstí nějaký ten pátek opravují. Parkování tam bylo totiž vždycky za trest. Když se vám podařilo vjet a najít místo, nebylo vůbec jisté, jestli vyjedete a to obzvlášť s rozměrným vozem.

Velkou nouzovkou je parkování v Rudolfinu, tam zaparkuje asi každý, kdo se chystá zrovna na nějaké představení nebo má schůzku v okolí. Parkoviště není zrovna pro začátečníky s čerstvým řidičákem a za hodinu tu zaplatíte 60 korun.

A kromě toho lze využít služeb parkovacích domů. V některých je nutné dělat rezervace dopředu. Nicméně takový dům je například Central Park Prague, který se nachází na Novém Městě u Karlova náměstí a hodina parkování zde stojí 30 korun nebo Parkoviště na Florenci, kde hodina stání pro osobák vychází na 45 korun. Obě místa jsou ale tak trochu kompromisem, protože se nachází o trochu dál, než je třeba Staroměstské náměstí. Mimo jiné v Pařížské je to s parkováním hodně o štěstí.

Jak a kde zaplatit zóny?

Ať už stojíte na kterékoli zóně, musíte zaplatit za parkování a nemyslete si, že budete mít štěstí a nechytí vás. Raději tedy utratit pár desetikorun, než pak platit mastnou pokutu. Buď narazíte tedy na automat, který z 99 % bere i karty, nebo si musíte poradit online - naštěstí existuje i aplikace virtuální parkovací hodiny, kde je proces placení zcela zjednodušen. 

Stání v modré zóně stojí většinou 80 korun za hodinu, pokud se vám podaří v centru města nalézt fialovou (tedy smíšenou) zónu, pak zaplatíte 60 korun. Tu tak naleznete například na Alešovo nábřeží, Dvořákovo nábřeží, v ulici Dušní, Platnéřská nebo Řásnovka. Všude jinde je pak ta modrá.

Parkovací karty

Tato oprávnění pro parkování se hodí pro jedince, kteří v dané oblasti bydlí. Bohužel ani karta jim nezaručuje, že vždy u svého domu zaparkují. Jakmile tam totiž přijede někdo jiný, kdo má řádně zaplacený poplatek, nemůže ho nikdo z místa vyšťouchnout. Takže parkovačka je fajn asi jen pro to, že člověk nemusí platit každé stání zvlášť. Oprávnění může získat každý, kdo se prokáže trvalým bydlištěm nebo sídlem ve vymezené zóně. Ale pozor, jestliže máte zaplacené oprávnění na Prahu 1, neznamená to, že vám platí i pro jinou část.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články