PRÁCE 🧰

Parkování v Praze 2 - zóny, karta a jde to i zdarma?

21. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Bohužel ani městská část Prahy 2 nepatří k oblastem, kde by se dalo snadno a rychle zaparkovat, když potřebujete třeba ke kadeřníkovi nebo na úřad.

Parkování Praha 2

Články na téma parkování v Praze:

  1. Parkování Praha 1
  2. Parkování Praha 2 - právě čtete
  3. Parkování Praha 3
  4. Parkování Praha 4
  5. Parkování Praha 5
  6. Parkování Praha 6
  7. Parkování Praha 10

Praha 2 je oblast, která se rozpíná od Jiráskova mostu, přes náměstí Míru až do půlky Francouzské (Vinohrady), dále pak vede přes celé nábřeží (Náplavku) až do začátku Podolí. Patří sem i Nusle a Vyšehrad.

Kde a jak můžu zaparkovat

Stejně jako na "jedničce" jsou i zde modré zóny doslova všude. Ačkoli zóna není zas tak velkým problémem jako spíše přemíra vozů, takže najít volné parkovací místo je občas nadlidský úkon končící zpravidla mnoha nadávkami a zoufalým pocitem. Zaparkovat se možná podaří o pár ulic dál, a tak je potřeba mít dostatečnou časovou rezervu. Rovněž se připravte na fakt, že z velké většiny se jedná o podélné parkování, kdo s tím má problém, asi nezaparkuje.

Zatímco přes víkend to bude s parkováním docela na pohodu, v týdnu to tak opravdu nebude. Pokud nemáte náladu jezdit půl hodiny kolem dokola s pocitem, že třeba někdo odjede, je lepší rovnou auto zaparkovat na záchytném parkovišti na kraji města (P+R), případně v garážích nejbližšího obchodního centra. S cenou to totiž vyjde tak nějak podobně a pak se můžete pohodlně dopravit do cíle tramvají nebo metrem.

Ačkoli kromě modrých zón, zde naleznete i ty tzv. smíšené zóny, také pak ještě oranžovou a zelenou zónu. Výhodu mají ti, kteří mají registrovaný plug-in hybrid nebo elektromobil, protože je EL značka opravňuje k parkování zdarma. Ostatní, pokud nejsou držiteli parkovacích karet, si musí stání automobilu zaplatit. V některých případech, pokud máte v plánu se na adrese a na stání zdržet celý den, se asi vyplatí parkovné nezaplatit a zaplatit až pokutu, protože je to levnější. Tím ale nechceme nikoho navádět k porušování pravidel. Raději tedy volte jinou variantu parkování a na místo se následně dopravte jinak.

Vhodné je prostudovat si dodatkové tabulky u značky, která označuju zónu. Na nich se například dozvíte, od kdy do kdy se stání platí. Někdy totiž to placené skončí už v šest hodin odpoledne a vy zde můžete stát nadále zadarmo. Jinde jsou ale zóny, které jsou zpoplatněny i o víkendu.

Na Praze 2 se nenachází žádné obchodní středisko, kde byste mohli lépe a bez nervů zaparkovat. Nicméně hned vedle na Flóře je obchodní dům Atrium Flora. Hodina je zdarma a každá další započítaná je za 50 korun.

Jaká je cena

Za parkování v ulicích můžete zaplatit různou částku. Na modrých je to od 40 do 80 korun, záleží v jaké oblasti se zrovna nacházíte. V jiných zónách zaplatíte klidně i jen dvacku za hodinu a to už se vyplatí. V drtivé většině je snazší a pohodlnější parkovné zaplatit přes mobilní aplikaci nebo webové stránky virtuální parkovací hodiny. Stačí jen zadat oblast, ve které stojíte - případně dát ji pomocí GPS vyhledat, vyplnit SPZ a vybrat si dobu stání. Pak už to snadno zaplatíte třeba pomocí karty.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články