PRÁCE 🧰

Parkování letiště Praha: Kde zaparkovat?

13. 10. 2021 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Ať už vás čeká pouze prodloužený víkend nebo plnohodnotná dovolená, budete jistě hledat místo, kde nechat své auto v bezpečí. Kolem letiště se nachází několik možností placeného parkování, najdou se ale i ty grátis.

Parkování letiště Praha

Články na téma parkování na letištích v ČR i zahraničí:

  1. Parkování letiště Praha - právě čtete
  2. Parkování letiště Brno
  3. Parkování letiště Vídeň

Parkování na letišti je velké téma, nikomu se asi moc nechce nechávat auto jen tak někde na kraji cesty, protože za to nesmírně ušetří - tedy jak se to vezme, protože existuje možnost, že si takto odstaveného auta všimne zloděj. Je tedy nutné si na začátku položit otázku, jestli vám nevadí, když zaplatíte víc peněz za stání, ale budete vědět, že je auto v pohodě a nebo zkusíte jiné alternativy, které ne vždy mohou být bezpečné.

Stání přímo na letišti

Nejjednodušší forma stání je využití parkingu přímo na letišti. Člověk se pak složitě nemusí nikam dopravovat. Pokud jde o případ, že jste pouze řidičem posádky a sám pak opouštíte letiště, je vhodné využít krátkodobého stání. To zahrnuje bezplatných 15 minut, takže žádné dlouhé srdceryvné loučení. Těchto 15 minut lze ale využít pouze jednou za 24 hodin. Pozor si tak dávejte na čas zde strávený. Od 16. minuty po tu 30. zaplatíte 100 korun, pokud ale doba přesáhne 31 minut, platíte navrch už další 100 korun. Takže krátkodobé stání, pokud nestihnete vše vyřídit do čtvrt hodinky, se vám úplně nevyplatí. Toto parkování platí stejně jak před Terminálem 1 tak i Terminálem 2.

Oproti tomu existuje ještě krátkodobé parkování. To můžete využít například, pokud chcete někoho překvapit po příletu a strávíte na letišti o něco delší čas. Lze tak parkovat v parkovacím domě Economy nebo Comfort. Hodina stání stojí 80 korun.

Poslední variantou je dlouhodobé parkování, počítá se s tím, že auto zde necháte a sami letíte na dovolenou. Doporučujeme provést online registraci, protože máte pak výhodnější cenu. Na výběr je několik parkovacích domů, které se liší komfortem a pak také samozřejmě cenou. Takže zatímco v parkovacím domě Smart zaplatíte za 8 dní od 990 korun, v garáži to může být i 3500 korun. Záleží tedy, jak moc se chcete rozmazlovat a jestli to dovolí rodinný rozpočet.

Stání přímo na letišti

Placené parkingy v okolí

Kdo nechce auto nechávat přímo na letišti, má možnost zaparkovat na některém z parkingů v okolí. Pak je nutné se k letišti přesunou buď MHD, shuttlebusem a nebo některé parkingy nabízejí za poplatek i zdarma možnost odvozu. Nejbližším takovým parkovištěm je to u Tuchoměřic (Fajn parking). Nemusíte se bát o svůj vůz, neboť se jedná o oplocené parkoviště s nonstop ostrahou. Pro zaparkování je nutné provést online registraci a cena se pohybuje okolo 40 až 75 korun za den.

O něco dál směrem po dálnici na Buštěhrad se nachází RH Parking. Parkoviště je rovněž nonstop hlídané. Umí také zařídit převoz na letiště. Pokud to bude nutné, můžete využít služby přepravy vozu přímo na letiště, jakmile přistanete. Velkou výhodou je, co mimo jiné Fajn Parking neumí, pojištění vozu po celou dobu, kdy stojí na parkovišti. Pokud by tedy přišla živelná pohroma nebo auto poškodil člověk, veškeré náklady na opravu půjdou z pojistky. Cena se liší a zaplatíte ji podle počtu dnů strávených na parkovišti.

A přímo v Buštěhradě, který je vzdálený od letiště zhruba 15 minut jízdy, můžete nalézt Air Parking. Služby jsou srovnatelné s předchozím parkováním a ceny jsou rovněž příznivé. Za 8 dní stání tu necháte 800 korun. Navíc klienty odvezou a zase přivezou zpět zcela zdarma. Občas mají akční nabídky pro klienty různých cestovních kanceláří.

Využít pak můžete ještě služeb například Smile Parking, GoParking nebo ParkováníR7.

Placené parkingy v okolí

Kde to zkusit zadarmo

A nakonec se podíváme na sortu lidí, kteří by za parkování nechtěli platit nic. V takovém případě je nutné si ale spočítat pro a proti. 

Možností je zkusit i nějaké vedlejší uličky poblíž letiště, kde si dávejte ale pozor na modré zóny a odkud vám může být vozidlo i odtaženo - to by nebylo zrovna příjemné překvapení po návratu z dovolené. Podle některých diskutujících na veřejném fóru je doporučováno parkoviště u zastávky Terminál 3. Tady je to ale spíše o štěstí, protože toho prostoru tu také není mnoho. Vhodná je i zastávka Na Padesátníku, kde je bezrizikové parkování. Pak rovněž stačí už dojet MHD.

Pokud se rozhodnete pro tento způsob parkování na blind, doporučujeme si vzít větší časovou rezervu, ať vám kvůli ušetřeným penězům nakonec neuletí letadlo.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články