PRÁCE 🧰

Co znamená modrá dopravní značka parkoviště K+R

7. 11. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Víte, co znamená dopravní značka K+R neboli "Kiss and Ride"? Na jakých místech ji typicky najdete a ve kterých situacích se vám takové parkoviště bude hodit? Na co si zejména dát pozor, pokud nechcete za tento typ parkování zaplatit pokutu?

Dopravní značka Parkoviště K+R

Co znamená značka K+R

Zkratka K+R pochází z anglického "Kiss and Ride". Do českého jazyka se dá přeložit jako "polib a jeď". Proč právě takový název? Protože je určena pro krátké zastavení nebo vyčkávání osobních vozidel. Na takovém místě se tedy nesmíte zdržovat dlouho.

Podle zákona označuje parkoviště, na jakém lze zastavit za účelem vystoupení a nastoupení osob, které dále využívají prostředek hromadné dopravy. Jejím smyslem je vytvořit bezpečné místo pro zastavení tam, kde lze očekávat zvýšený pohyb lidí (často hlavně dětí u škol) tak, aby všichni věděli, kde mají se stojícími vozidly počítat.

Dopravní značka Parkoviště K+R

V jaké situaci K+R využít?

Takto označené parkoviště se vám bude hodit například pokud vozíte děti do školy. Modelovou situací je, že rodič přijede ke škole, zastaví na parkovišti K+R, dítě vystoupí a často i v doprovodu strážníka odchází. Vy pak můžete s klidným svědomím odjet do práce. Na jakých dalších místech tuto značku najdete? Jedná se především o:

  • nádraží
  • stanice metra
  • zastávky veřejné dopravy
  • kulturní nebo sportovní střediska

Na jak dlouho lze parkoviště K+R využít?

To poznáte z dodatkové tabulky, kterou bývá dopravní značka K+R často doplněna. Ta určuje jednak platnost značky (např. pondělí až pátek od sedmi do osmi hodin) a pak také maximální dobu zastavení (např. "max. 5 min" nebo "max. 3 min").

Pozor na pokuty při nedodržení podmínek

Přestože K+R parkovišť přibývá, řada řidičů je nechápe a dostávají kvůli nim pokuty. Častým důvodem je, že lidé tomuto systému nerozumí, a proto ho ignorují. Například strážníci v Brně rozdají kvůli špatnému parkování průměrně sedm pokut denně. Jestliže si ale přečtete dodatkovou tabulku u značky a budete se řídit jejími pokyny, nehrozí vám žádný postih.

Další články, které by vás mohly zajímat

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články