PRÁCE 🧰

Podélné parkování nemusí být nemilým strašákem. Jak na to?

4. 2. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pro řadu žen a také nezkušených řidičů může být právě podélné parkování noční můrou. Takovou, že než aby zkusili zaparkovat, raději odjedou pryč hledat jiné a méně náročné místo na zaparkování.

Návod, jak zaparkovat auto podélně na ulici

Články na téma parkování:

  1. Parkovací senzory: jak fungují a na co si dát pozor
  2. Podélné parkování - jak na to? - právě čtete
  3. Parkovací stání - jaké jsou rozměry?
  4. Jak správně parkovat podélně?

V prvé řadě nutno podotknout, že jestli to neumíte, není se za co stydět. S největší pravděpodobností existuje takových lidí víc. Já do této skupiny také dlouhou dobu patřila, ale to zejména kvůli řidičům, kteří nejsou často k ostatním tak ohleduplní. Většinou jsem tak raději volné místo mezi dvěma auty přejela, než abych se vůbec pokoušela tam zacouvat. Ostatně, stačilo mi, když na mě jeden hulvát začal troubit a nadávat mi. V takových situacích bych si přála, aby si řidiči uvědomili, jaké byly jejich začátky a že nikdo učený z nebe nespadl

Volný prostor a kužely

Naštěstí teď už volná místa nepřejíždím jako kdysi, ale směle se vrhám do podélného parkování. Někdy i s tím, že někoho o chvíli déle zdržím. Co dělat, abyste i vy přemohli svůj strach z obávaného parkování? Není nic jednoduššího, než trénovat, a to poctivě a často.

Pokud si netroufáte přímo do akce v ostrém provozu, pak si zajistěte kužely a také kus volného místa/parkoviště, kde nebudete nikoho ohrožovat. Hodí se mít ze začátku s sebou i osobu, která vám se vším pomůže - nejen správně rozestavět kužely. Měl by to být někdo, kdo má toto parkování v malíku a je schopný vám i polopaticky vše vysvětlit a názorně ukázat. Člověka, který okamžitě ztrácí nervy, nechte raději doma. Zbytečný stres.

Samozřejmě při takovém parkování jsou velkým pomocníkem parkovací senzory a asistenti. U moderních aut naleznete inteligentní funkce, které už zaparkují zcela za vás a vy se v podstatě nemusíte o nic starat. I když po očku by to člověk měl přeci jen kontrolovat.

Návod na podélné parkování

Ilustrace jak podélně parkovat s vozem

Jak na podélné parkování

Vždy hledejte takové místo, které je dostatečně velké, alespoň ve vašich začátcích, protože soukat se někam, kde jde doslova o milimetry asi úplně nechcete. Na to bude dost času později, až budete ostřílení mazáci. 

Jakmile je místo vybrané, zapněte blinkr, abyste ostatním účastníkům provozu dali vědět, že se chystáte parkovat a vůz postavte na přibližně stejnou úroveň jako se nachází auto, které stojí před vaším budoucím místem. Zároveň k autu nenajíždějte příliš blízko - ideální je si nechat zhruba metr prostoru (kvůli pohodlnější rotaci).

Teď stačí už jen plný rejd do požadovaného směru - jestliže půjde o jednosměrku, můžete parkovat i po levé straně, jinak vždy po straně jízdního směru (jinak hrozí pokuta). Zařaďte zpátečku a začněte pomalu couvat. Auto tak bude opisovat půl kruh kolem vozu, vedle kterého jste stáli. Jakmile budete s chodníkem svírat úhel 45°, pak zastavte.

Pondělí s portálem

V tomto momentu je důležité nedojet na doraz k chodníku, ale nechat si tam prostor, jinak byste nemohli provést druhý manévr. Stejně tak, pokud začnete točit příliš brzy, nevejdete se čumákem. Doporučuje se tedy orientovat podle auta, které opisujete (pomůcka je k tomu taková, že se podíváte skrz spolujezdcovo okno a pokud uvidíte zadek auta, pak je ten správný okamžik začít točit). Ve správném momentu stočíte tedy volant na opačnou stranu, couváte a své auto pomalu srovnáváte s chodníkem. Pak už jen stačí popojet dopředu a vyrovnat se. Hurá je hotovo a ani to nebolelo.

Na názornou ukázku podélného parkování se můžete podívat také ve videu:

Zdroj médií: Depositphotos, YouTube.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články