PRÁCE 🧰

Zónové parkování aneb Jak se v něm vyznat

10. 6. 2020 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

V Praze je blaze, tedy jak pro koho. Pokud zde zrovna nežijete, ale hlavní město jen občas navštěvujete, možná jste si všimli placených barevných zón na parkování. Tyto zóny pomalu požírají celé město, a tak zaparkovat zadarmo je v centru téměř nemožné. Zóny se také liší svým barevným provedením. Co vás čeká na modré a co na zelené?

Zónové parkování aneb Jak se v něm vyznat

Články na téma parkovací zóny:

  1. Zónové parkování aneb Jak se v něm vyznat - právě čtete
  2. Parkovací zóny v Praze a jak se v nich vyznat
  3. Monitorovací vozidla v Praze. Jak fungují?
  4. Praha chystá změny modrých zón

Někteří lidé rádi využijí parkování v obchodních centrech, kde jsou většinou dvě až tři hodiny zdarma a o víkendech se můžou těšit i na pět hodin, avšak pokud vás čeká delší čas strávení v uličkách hlavního města nebo jste jen líní přejíždět přes celou Prahu, budete muset zaparkovat na některé z placených zón.

Modré zóny

Většinou narazíte na modré zóny. Zde mohou parkovat rezidenti, kteří si ročně platí poplatek 1200 korun - bohužel ale ani toto oprávnění s rezidenční kartičkou jim nezajistí, že zaparkují. Ostatně oprávnění platí jen na jednu městskou část, takže pokud nenaleznou místo a budou chtít zaparkovat v sousední městské části, budou muset také vytáhnout peněženku a platit. Jak je vidět, systém rezidenčního parkování není zcela dokonalý - není divu, že se proti němu pražané bouří.

Dřív nerezidenti v takových zónách nemohli zaparkovat, avšak to je nyní minulostí. Pokud uvidíte volné místo, zaparkujte - avšak nezapomeňte, že musíte za své stání zaplatit. Jestli budete hledat parkovací automaty, tak zbytečně - v centru se téměř vůbec nevyskytují. Abyste tedy mohli zaplatit za parkování, budete potřebovat mobilní telefon a připojení k internetu.

Pokud stojíte jednorázově na modré zóně, pak si parkovné snadno zaplatíte přes webové stránky, pokud naopak stojíte častěji na modré než doma, pak se vám vyplatí stáhnout si aplikaci Virtuální parkovací hodiny, ve které snadno můžete spravovat své parkování - tedy placení za něj. Při placení si nezapomeňte zapamatovat svou SPZ, kterou budete do systému zadávat a také označení dodatkové tabulky na značce - to pomůže určit v jaké zóně a městské části se nacházíte. Pak už jen stačí zadat mail - registraci a čas, na jak dlouho chcete parkovné zaplatit. Pokud tento čas vyprchá - lze si ho snadno prodloužit.

Platební údaje zadáváte ze své karty, na které máte povolené online platby. To je dobré si zkontrolovat, pokud neplatíte nic přes internet, tak abyste se pak nedivili, proč se vám parkovné nechce strhnout z karty. Za jednu hodinu stání na modré zóně zaplatíte poměrně vysokou částku, a to 60 korun.

Fialové zóny

Jedná se o tzv. smíšené parkování. Zde je třeba dbát na detaily a také dodatkové tabulky. Majitelé parkovacích karet zde mohou stát bez omezení, to se ale netýká řidičů, kteří takovou kartu nevlastní. Ti, zde mohou parkovat pouze po určitou dobu a samozřejmě po zaplacení příslušného parkovného. Velká výhoda ale je, že některé městské části dovolují na fialových zónách parkovat zadarmo o víkendu. Pokud tedy vyrazíte na rodinný výlet v sobotu, raději vyhledávejte místa na fialových zónách, kde vás to nebude nic stát. V běžných dnech zaplatíte za parkování o polovinu méně peněz než na modrých zónách, tedy 30 až 40 korun. O výši parkovného rozhoduje každá městská část sama.

Oranžové zóny

Taková zóna je určená pouze pro krátkodobé stání a to maximálně dvě hodiny. Popravdě si sama nevzpomínám, že bych takový druh parkování někde v Praze viděla, ale dle dostupných zdrojů se nachází na Praze 7. Parkovat v zóně smí pouze lidé nežijící v Praze a místní to mají zakázané, pokud ale budou chtít i tak zaparkovat, výrazně si připlatí. Parkování můžete provést v parkovacích automatech a nebo klasicky přes aplikaci.

Zelené zóny

V Praze naleznete jestě speciální vyhrazenou zónu. Majitelé ekologických aut mohou jásat, protože tato zóna je právě pro ně. Parkovat zde mohou pouze ekologická nebo-li elektrická auta a také auta, která spadají do carsharingu. Stání je omezeno na maximálně 6 hodin a musí se zaplatit opět v parkovacím automatu nebo přes virtuální hodiny.

Rada na závěr. Pokud chcete systém obejít a zaparkujete na některé zóně, aniž byste řádně zaplatili, nemusí se vám to vůbec vyplatit. Denně po Praze jezdí devět aut, která snímají značky, a tak kontrolují, zda-li je parkovné zaplacené nebo ne. Za den auta nasnímají přes 130 tisíc značek a z nich často vygenerují až tři tisíce hříšníků, kterým pak přijde nevítané psaní domů do schránky. Z toho plyne jediné, ne vždy se vyplatí obcházet systém.

Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články