PRÁCE 🧰

Parkování Praha 4 - kde zaparkovat, mapy parkovišť a zóny

1. 11. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

S parkováním to může být občas hodně divoké. Naštěstí kdo hledá, ten najde. Ne vždy to ale bude zdarma, spíše se připravte na nálož placeného stání. Ale raději to, než stát někde, kde je to zakázané a auto vám akorát tak odtáhnou.

Parkování Praha 4

Články na téma parkování v Praze:

  1. Parkování Praha 1
  2. Parkování Praha 2
  3. Parkování Praha 3
  4. Parkování Praha 4 - právě čtete
  5. Parkování Praha 5
  6. Parkování Praha 6
  7. Parkování Praha 10

Praha 4 je už poměrně velká městská část, a tak míst kde zaparkovat zadarmo najdete více. Počítat je ale nutné s mírnými komplikacemi. Oblast se rozkládá na katastrálním území Braníku, Krče, Lhotky a Podolí. Z části ale zasahuje do Nuslí, Michlí, Záběhlic a také do Vinohrad. 

Kde zaparkovat na Praze 4

Jako člověk, který v Praze žije už několik let, jsem zvyklá zaparkovat a platit, nevyhledávám tedy skrytá místa, kde by to možná šlo, abych ušetřila pár korun. Navíc s parkováním v této oblasti je to mnohem jednodušší, protože tu nebývá tolik aut. Pokud vám dělá problém podélné parkování, pak nad tím můžete mávnou rukou, protože třeba na Podolí nejde o milimetry, ale máte i pár metrů pro to, abyste tam zacouvali. A to zejména o víkendu, kdy se oblast právě kolem Podolí zcela vyprázdní. Pravda v týdnu je to horší, ale také se to dá.

Při toulkách Prahou můžete najít oblasti, kde ještě není modrá zóna - avšak to se podle posledních zpráv má změnit a modro tak dřív nebo později bude po celé oblasti. "Šedé" zóny pro parkování a tedy z velké části neplacení najdete například v Hodkovičkách, na části Braníku a nebo také v Krči - stačí tedy jen hledat. Nicméně kromě modré se v některých částech nachází i smíšené zóny, které jsou zpravidla levnější.

Možností, u čeho zaparkovat, se možná v této oblasti budou jevit i bytové jednotky a paneláky. Z vlastní zkušenosti bych to ale příliš nedoporučovala a to obzvlášť v oblastech, které neznáte a nevíte, jestli je to tam bezpečné. Mohlo by se totiž snadno stát, že sice ušetříte na parkovném, ale za to najdete své auto vykradené - což se snadno stane i za bílého dne. V případě, že to risknete i tak, rozhodně si v autě nenechávejte žádné cennosti.

Raději v garáži, než na ulici?

Posledními dvěma variantami, kde zaparkovat, jsou obchodní centra a parkovací domy. V případě obchoďáků můžete zkusit například v Novodvorské Plaze, kde je parkování zadarmo po celý den, dále pak v Arkádách na Pankráci, kde jsou zadarmo 2 hodiny a nebo v DBK Budějovická, kde je ale zdarma pouze 30 minut přes všední den a 3 hodiny o víkendu. Každá další započatá hodina je za 50 korun. Výhodné ale je, pokud nakoupíte v Bille nad 200 korun, pak se vám na účtenku vytiskne i QR kód, kterým si parkování prodloužíte o celé dvě hodiny a to už se vyplatí.

V případě parkovacích domů máte na výběr také poměrně velké množství, a tak si stačí jen vybrat. Možnosti parkování je například v Mr. Parkit v ulici Lomnická, dále pak v garážích Pankrác v ulici Na Křivině, nebo také na veřejném parkovišti Budějovická sekce 3. Garáže také najdete na Pražském Povstání a v Nuslích naleznete dokonce záchytné parkoviště P+R. Pokud se chystáte zaparkovat na jednom ze zmíněných bodů, pak se nezapomeňte podívat na jejich webové stránky a také to, jakým způsobem probíhá rezervace nebo platba.

Jaká je cena

V případě modrých a smíšených zón bude cena za hodinu stání různorodá, protože "čtyřka" zaobírá poměrně velkou část katastrálního území. A tak někde zaplatíte jen 35 korun za hodinu, a jinde zase 60 korun. Předem je nutné si tedy ověřit, kde budete stát a připravit si na to finanční rezervu. 

Co se týká obchodních center, tak tam vždy máte nějaký čas zdarma a poté se platí už další započítané hodiny. Ve většině případů se bude jednat o částku 50 korun za hodinu. Nicméně na lístečku, který vám vyjede z automatu, budete mít přesnou částku napsanou, stejně tak se tam nachází částka za to, když se vám náhodou podaří lísteček od parkování ztratit - nedoporučujeme.

Ceny stání v parkovacích domech jsou rovněž různorodé a tak je vhodné si tento údaj také před cestou zjistit, ostatně bude to to nejjednodušší vzhledem k tomu, že ve většině případů musíte před cestou udělat online rezervaci.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články