PRÁCE 🧰

Parkování a parkovací zóny Praha 3

27. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Ten, kdo vyráží parkovat na Prahu 3 na tom bude poměrně dobře, protože kromě placeného stání na ulici, si může auto uklidit třeba do garáže obchodního centra.

Parkování Praha 3

Články na téma parkování v Praze:

  1. Parkování Praha 1
  2. Parkování Praha 2
  3. Parkování Praha 3 - právě čtete
  4. Parkování Praha 4
  5. Parkování Praha 5
  6. Parkování Praha 6
  7. Parkování Praha 10

Městská část Prahy 3 se rozpíná od části Vinohrad až po Vysočany, Strašnice a také do ní patří Žižkov. V této oblasti můžete navštívit legendární a vysoko tyčící se památník Vítkov, ale také Žižkovskou věž. Velkou část tvoří Olšany i nákladní nádraží Žižkov. V oblasti se nachází několik podniků, ale i firem. Ten, kdo sem vyráží, může mít tak pro návštěvu nejrůznější podněty.

Kde se dá zaparkovat

Jak už to tak bývá, tak na ulicích to nebude žádná hitparáda. Ve většině případů zde narazíte na modrou nebo fialovou (smíšenou) zónu. Ta fialová je samozřejmě levnější a můžete na ní stát celý den, kdežto na modré je obvyklá maximální doba stání nerezidentů 3 hodiny. Nejsou zde umístěny parkovací automaty, a tak je nutné pro zaplacení mít staženou aplikaci Virtuální parkovací hodiny a mít na kartě povolené placení online. Jiným způsobem totiž parkovné nezaplatíte.

Kromě venkovního stání, můžete zajet zaparkovat do obchodního centra Atrium Flora, kde se nachází několika podlažní garáže. První hodina je zdarma (o víkendu jsou to tři hodiny zdarma) a každá další započatá je za 50 korun.

Pokud se vám nebude chtít parkovat v centru, což z určitého pohledu chápeme, pak je racionální volbou zanechat auto někde na záchytném parkovišti (P+R) na okraji jako je třeba Zličín nebo Černý Most. Zde je nutné si dopředu zjistit, jestli je nutná rezervace a jak je to s platbou. Pak už se snadno dostanete do cíle pomocí metra nebo tramvaje, jen si nezapomeňte koupit lístek, jinak vás čeká tučná pokuta od revizora.

Ještě existuje tedy jedna varianta a tou jsou parkovací domy. Jedním z nich je Aprecoparking Parkovací dům na Žižkově. Velkou výhodou je, že v něm mohou parkovat i vozy na LPG a CNG, což třeba v obchodních domech nejde. Tyto garáže jsou vhodné spíše pro dlouhodobé stání, než to když zrovna přijedete do Prahy, každopádně pro krátké pár hodinové stání se hodí ten samý parkovací dům (o ulici dál), nacházející se na Olšanech. Hodina zde stojí 20 korun a celý den je za 200 korun. Mimo to můžete zkusit štěstí ještě v dalších parkovacích domech jako jsou například Mr.Parkit (je vhodné si dopředu zarezervovat termín a hodinu parkování) na Žižkově nebo Meter Parking home.

Jaká je cena

Jaká je cena parkovacích domů a obchodní centrech, jsme si už řekli. Co se týká parkování v ulicích, tak tam můžete zaplatit různou částku. Vše záleží na tom na jaké zóně zrovna stojíte, a tak se cena může pohybovat od 20 do 80 korun za hodinu podle oblasti. Doporučujeme si stáhnout do mobilního telefonu aplikaci Virtuální parkovací hodiny, kde si snadno nastavíte SPZ vašeho auta, dobu stání a také oblast. Vše pak snadno zaplatíte online pomoci platební karty. 

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články