PRÁCE 🧰

Parkování na Praze 10 - parkovací zóny a kde zaparkovat

18. 5. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Parkování v Praze může být někdy opravdu za trest, obzvlášť pokud pospícháte a parkováním ztratíte drahocenné sekundy. Jak to tedy nejelegantněji vyřešit?

Parkování Praha 10

Články na téma parkování v Praze:

  1. Parkování Praha 1
  2. Parkování Praha 2
  3. Parkování Praha 3
  4. Parkování Praha 4
  5. Parkování Praha 5
  6. Parkování Praha 6
  7. Parkování Praha 10 - právě čtete

Prahu 10 územně tvoří Vršovice. Dále do tohoto území částečně zapadají Strašnice, Malešice, Záběhlice, Michle, Vinohrady, Hloubětín i Žižkov.

Kdo se občas pohybuje po Praze, tak ví, jak je to s parkováním. Ne jinak tomu je i na Praze 10. Téměř celá Praha je zasažena tzv. zónami, na kterých mohou parkovat pouze držitelé oprávnění. Roční poplatek pro rezidenty - tedy ty, kteří mají v městské části trvalé bydliště, stojí 1200 korun (600 pokud člověk parkuje jen ve své čtvrti). To platí na první zapsané vozidlo, to další už je dražší.

Vyšší poplatky pak hradí abonenti. Všichni ostatní musí dodržovat režim "návštěv". To znamená, že na dané zóně je možné parkovat, ale pouze určitý časový úsek a ještě je to samozřejmě zpoplatněno.

Jak to mají návštěvy?

Stejně jako každému jinému, i nám už několikrát přišla pokuta za neoprávněné parkování v parkovací zóně. Je to trošku problém v případech, kdy jedete někoho navštívit a budete tam déle, než například tři hodiny. Parkovné totiž nelze v ten den po vyčerpání hodin znovu prodloužit - leda byste šli přeparkovat do jiné oblasti. Pak nezbývá nic jiného než přeparkovat a nebo zaplatit pokutu, která později přijde poštou. Ta bude rovna vždy 500 korun.

  • modrá zóna - maximálně 3 hodiny
  • fialová zóna (smíšená) - maximálně 12 hodin
  • oranžová zóna - maximálně 2 hodiny
  • v některých placených zónách lze stát bez placení o víkendu, svátcích a ve všední dny od 20:00 do 8:00 hodin (to určuje dodatková tabulka na dopravní značce informující o zóně parkování)

Jak zaplatit parkovné

Pokud na nějaké zóně zaparkujete, pak musíte za stání zaplatit. To lze snadno online přes virtuální parkovací hodiny (lze si stáhnout i aplikaci do mobilu). Případně lze zaplatit ještě v parkovacím automatu.

Pokud parkovné nezaplatíte, riskujete, že vozidlo zkontroluje monitorovací auto. To hříšníkovu SPZ vyfotí a vás už čeká jen pozdrav od úřadu ve schránce.

Kde zaparkovat zdarma na Praze 10?

Moc takových míst není. Buď se jedná o okrajové části, kde je ale auto vhodné zanechat jen na vlastní nebezpečí - jednak auto nemáte pod dohledem a jednak se po Praze občas potulují různé osoby. A nebo to mohou být obchodní centra (VIVO Hostivař) - dál už se dopravíte pomocí MHD. Avšak pozor zde rovněž platí, že volné stání je časově omezeno a další hodiny musíte zaplatit. Případně lze zaparkovat ještě na parkovištích P+R, která naleznete například na Skalce, Zahradním městě nebo třeba v Depu Hostivař.

Pokud máte času navíc, pak si můžete otevřít mapy.cz a podívat se na detaily ulic na Praze 10. Podrobně se vám ukáže, jaká zóna v daném místě platí. Když není zbytí, je lepší zaparkovat na té fialové, protože stojí méně než modrá. Výhodu pak mají lidé vlastnící průkaz invalidy. Ti mohou bezplatně parkovat na vyhrazených místech - zaparkují-li ale mimo, platit musí i oni.

Při hledání parkovacího místa je také vhodné zohlednit dobu, kdy se do městské části vydáváte. Vždy bude situace kritická na večer, kdy se lidé stahují z práce domů a parkování bude o to složitější. Ani víkendy nejsou zrovna výhrou, protože ne každý opouští hlavní město, aby se vydal třeba na výlet.

Zdroj info: MČ Praha 10, zkušenosti autora.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články