PRÁCE 🧰

Pokyny policistů: vyznáte se v nich a víte, jak na ně reagovat v provozu?

5. 10. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Při pohybu po silnici se v některých případech můžete sekat i s tím, že dopravu budou řídit policisté. K signalizaci využívají různé postavení těla a paží. A i když tato varianta není příliš častá, měli byste vědět, co která póza znamená.

Pokyny policistů

Články na téma policie na silnicích:

  1. Jak se chovat při policejní kontrole?
  2. Pokyny policistů - právě čtete
  3. Kde jsou policejní hlídky?
  4. Policejní motorka BMW R 1250 RT
  5. Co mít u sebe při dopravní kontrole? - již brzy

Policisté mohou řídit dopravu při různých příležitostech. V jednodušších případech se setkáte s policistou, který řídí a kontroluje dopravu na přechodu pro chodce. To je typické hlavně na přechodech v blízkosti škol se začátkem školního roku. Často policisté převezmou řízení dopravy i v případě, že došlo k dopravní nehodě. V obou případech ale strážníci většinou jen zastavují auta podle potřeby.

Pokyny policistů na křižovatce

Setkáte-li se s policistou na křižovatce, měli byste se řídit podle jeho pokynů. Pokyny policistů jsou v tomto případě nadřazené dopravním značkám. Policista dává znamení postavením těla a paží. V pravé ruce většinou drží směrovku.

  • Stůj

Pokud stojí policista čelem nebo zády k vám s rozpřaženými pažemi, měli byste zastavit vozidlo a stát.

  • Jeď

V případě, že policista stojí bokem k vám a má obě ruce rozpažené, můžete jet. A to jak přímým směrem, tak i odbočovat vlevo nebo vpravo. Pak je ale třeba dodržovat pravidla odbočování.

  • Pozor

Když policista zvedne pravou paži nebo její předloktí, měla by auta, která v tu chvíli měla volno zastavit. To platí v případě, že jste v takové vzdálenosti od křižovatky, kde můžete bezpečně zastavit. Vozy, které v tu chvíli stály, by se měly připravit k jízdě.

  • Kombinovaný pokyn

Existuje ještě jeden složitější úkon. Policista v tu chvíli stojí s pravou rukou předpaženou a levou upaženou. Při tomto pokynu policisty je řidič povinen zastavit vůz v případě, že přijíždí k policistovým zádům nebo pravé předpažené paži. Tento pokyn policisty zároveň znamená jeď pro řidiče přijíždějící k němu z levé strany, kteří mohou jen rovně i odbočovat. Řidiči, kteří se blíží k čelu policisty, mohou pouze odbočovat vpravo.

  • Zrychlení a zpomalení jízdy

Policista může zároveň signalizovat zrychlení provozu. To dá najevo vodorovným máváním paže před tělem. Pro zpomalení jízdy může policista kývat paží nahoru a dolů.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články