PRÁCE 🧰

Předjíždění přes plnou čáru, kdy to zákon povoluje?

27. 2. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Věděli jste, že i tam kde je plná čára, se smí předjíždět? A to samozřejmě zcela legálně! Platí to dokonce i na dvojité plné čáře. Že je to blbost? Není!

Předjíždění přes plnou čáru, kdy to zákon povoluje?

Nejprve bude asi vhodné si představit obě čáry:

Plná čára (V1a) - Vodorovné značení je zakázáno přejíždět nebo ji nákladem přesahovat, pokud to není nutné k objíždění, odbočování na místo ležící mimo pozemní komunikaci nebo vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci.

Dvojitá plná čára (V1b) - Značku je zakázáno přejíždět nebo ji nákladem přesahovat, pokud to není nutné k objíždění.

Z výše uvedeného plyne, že tyto čáry je zkrátka zakázáno přejíždět nebo přesahovat nákladem, v případě jednoduché plné čáry se dá ustanovení porušit, pokud vůz odbočuje nebo řidič třeba objíždí u krajnice odstavené vozidlo. Dvojitá plná se nesmí přejíždět nebo přesahovat nákladem ani při odbočování, ale je možné ji přejet opět při objíždění.

Plná čára předjíždění nezakazuje

Znamená to, že plná čára ho v zásadě nezakazuje. Plyne z toho jediné - když při tom plnou čáru vozidlem nebo nákladem nepřesáhnete, tak předjíždět můžete. V praxi tak může motocyklista předjet auto, auto může předjet cyklistu, dokonce i auto může předjet jiné auto. Ale jen za předpokladu, že se vše odehraje v rámci pravého pruhu ve směru jízdy a předjíždějící se nedostane za středovou čáru.

Bacha na B21a!

Problém je v tom, že dost často je současně se začátkem plné čáry vedle silnice dopravní značka B21a - Zákaz předjíždění. Ta tedy výše uvedenou "fintu" vylučuje, ale zároveň se k ní váže výjimka. Můžete předjíždět vozidla nemotorová, to znamená cyklisty, dále chodce, jezdce na zvířatech a dokonce jsou ve výjimce i motocykly, ovšem jen ty bez postranního vozíku. Pro zjednodušení si stačí zapamatovat, že značka zakazuje předjíždět jen vícestopá vozidla.

B21a -zákaz předjíždění

Dejte si na značku B21a ale opravdu pozor, protože "Nedovolené předjíždění" je dost zásadní (a nebezpečný) přestupek, který je tvrdě trestán. Pokuta ještě není tak šílená, i tak ale 5-10 tisíc korun ve správním řízení zabolí (přestupek nelze řešit na místě, řeší se ve správním řízení). K tomu ale přičtěte 7 bodů a zákaz řízení na 6 měsíců až rok.

A co hrozí za přejetí plné čáry? Zase taková tragédie to není, policista vám může na místě vypsat blokovou pokutu ve výši maximálně 2 000 korun, jinak je to bez dalšího postihu. I tak je ale lepší se přestupkům všeho druhu vyhýbat.

Zdroj médií: Depositphotos.com, Pxhere.

Podobné články