PRÁCE 🧰

Předjíždění zprava - kdy je povolené?

12. 9. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Problematika předjíždění zprava je pro mnoho řidičů trochu matoucí. Je to totiž něco, co není vysloveně zakázáno nebo povoleno. Proto je dobré vnést do toho trochu světla a objasnit si, jak to tedy s tím předjížděním zprava je.

Předjíždění zprava

Předjíždění zprava na dálnici

Předjíždění zprava si totiž asi spousta lidí vybaví, jako praktiku typickou pro tzv. dálniční piráty, jejichž jízda na dálnici připomíná ze všeho nejvíc slalom. Ano, na dálnici se opravdu nemá předjíždět jinak než zleva, jakkoliv se ten před vámi v levém pruhu vleče a nemá tam co dělat.

Předjíždění zprava ve městě

Zcela jiná situace je ve městě, typicky třeba v Praze na magistrále. Tam je více pruhů vedle sebe a podjíždět se tam skutečně může, ostatně, děje se tam denně, že levý pruh je velmi často pomalejší než ten na opačném kraji silnice. Pokud ale jede auto v levém pruhu rychleji než vy, měli byste mu průjezd uvolnit a z pruhu uhnout. Vše vysvětluje následující video.

V tom samém videu jsou dobře znázorněny i dvě výjimky, kdy se smí na dálnici předjíždět zprava. Tou první je připojovací pruh. Pokud se chcete zařadit například před relativně pomalu jedoucí kamion, není problém v připojováku nabrat vyšší rychlost, než má on a předjet ho. Druhou možnou situací je hustý provoz, kdy vozidla vytvoří souvislé řady vozidel v jízdních pruzích. Za takových okolností by bylo prakticky nemožné uhýbat rychleji jedoucím autům v levém pruhu, a proto je možné jet třeba v prostředním pruhu rychleji.

Zdroj médií: pxhere.

Podobné články