PRÁCE 🧰

S obytným vozem bourat skutečně nechcete. Ve Švédsku si to ověřili

15. 5. 2019 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Populární způsob, jak trávit dovolenou, je procestovat kus Evropy obytným vozem. Prázdninová idylka však může vzít rychle za své, tahle auta totiž rozhodně nejsou bezpečná.

Následky crashtestu obytných vozů ve Švédsku

Bezpečnost obytných vozů

Ve Švédsku na to upozornila Trafikverket, což je tamní obdoba naší Správy a údržby silnic. Trafikverket totiž vzala dva obytňáky a zničila je při crashtestu. Jeden z nich byl užitkový vůz s dodatečnou obytnou nástavbou a druhý byl řešen jako obytný už z výroby, tedy s vlastním rámem a integrovanou kabinou.

S oběma automobily pak byl proveden čelní náraz do překážky v rychlosti 64 km/h, což upřímně není zas tak moc. V obou vozech by přesto řidič pravděpodobně zahynul. To má na svědomí především nebezpečná kombinace vysoké hmotnosti a krátké deformační zóny obytných vozů. Riziko pro cestující znamenají veškeré neupevněné předměty uvnitř vozu. Ty se při nárazu vydají na cestu kupředu přesně tak, jak jim velí první Zákon setrvačnosti. Takže všechny mikrovlnky, rychlovarné konvice, lahve s vodou, stoly a podobné předměty pak působí při nárazu jako smrtelné zbraně. Švédové tedy doporučují připevnit vše co lze, až už k podlaze nebo alespoň ke stěnám.

Test zároveň ukázal, že konstrukce obytných vozů je většinou dost křehká a při nárazu se dokonce může utrhnout z rámu. S tím mnoho udělat nelze, snad jen jezdit s rozvahou, opatrně a snažit se v maximální možné míře předvídat. Obytné vozy jsou v ochraně posádky daleko za běžnou automobilovou produkcí, crashtesty totiž pro ně nejsou povinné

Zdroj médií: youtube.

Podobné články